Home Vijesti Hod za slobodu održan u Rijeci: Više stotina građana i građanki Rijeke...

Hod za slobodu održan u Rijeci: Više stotina građana i građanki Rijeke poručilo da je za život u slobodi! (FOTO)

687
0

Inicijativa Građanke i građani Rijeke je i ove godine, nakon dvije godine pandemijske pauze, organizirala mirno prosvjedno okupljanje Hod za slobodu, u petak, 24. lipnja od 19 sati s početkom na Jadranskom trgu, te aktivističke radionice od 19.30 na “Kontu”. Ovogodišnji Hod za slobodu okupio je više stotina građanki i građana.

Prosvjedni skup na “Kontu” je otvoren osvrtom na recentnu odluku Vrhovnog suda SAD-a kojim je dokinuto ustavno pravo na prekid trudnoće. Posljedice te odluke vjerojatno će se preliti i na druge konzervativne zemlje, među kojima je i Hrvatska. Takva je odluka dokaz da su skupovi poput Hoda za slobodu izuzetno potrebni i važni jer se manipulacijom često maskira činjenica da je u Hrvatskoj i dalje više od 80 posto građanstva za pravo na izbor i da je pravo na pobačaj zakonski regulirano i dozvoljeno.

Poručeno je i kako je Rijeka za slobodu izbora i poštivanje ljudskih prava u najširem smislu te su okupljene i okupljeni glasno zahtijevali dostojanstven život u zemlji koja na izuzetno maliciozne načine ta prava ili opstruira ili se njima bavi radi vlastitog interesa i kroz koruptivna djelovanja. Prije svega, riječ je o zahtijevanju prava na donošenje odluka o vlastitom tijelu i imanju djece.

“Ova zemlja doslovno grca u problemima koje neće riješiti onemogućavanje prava žena na slobodno odlučivanje o vlastitom tijelu, što prečesto postaje temom i prekriva prave probleme”, poručila je Marija Trcol iz organizacije Hoda za slobodu tijekom kratkog programa održanog na podestu ispred Hotela Continental na Titovom trgu.

“Mi jesmo za život – za ispunjen život u slobodi, u kojem svaki pojedinac i pojedinka može prosperirati i rasti, voljeti slobodno koga želi voljeti i imati djece koliko god želi imati, ako želi imati. Mi smo za život kojem se ne postavljaju granice, koji se ne uvjetuje, ne obezvrjeđuje. Mi smo za život u slobodi, jer sloboda jest život. Možemo i moramo tražiti zemlju koja poštuje prava svakog od nas i osigurava da se ta prava i uživaju, a da se svako protuzakonito postupanje sankcionira. Život je mnogo više od pukog preživljavanja”, naglasila je Jelena Androić iz organizacije Hoda za slobodu.

Nakon kratkog programa je organizirano druženje i radionice. Aktivističke radionice okupile su niz zainteresiranih građanki i građana koji su se okušali u više umjetničkih i aktivističkih formata. S Danielom Torjan su najmlađi izrađivali ekološke bombice od sjemenja kojima će moći ozelenjeti površine našega grada sezonskim cvijećem i lisnatim povrćem. Riječka umjetnica Tanja Blašković vodila je radionicu izrade aktivističkih naljepnica, Bruno Butorac je zainteresirane podučavao metodi sitotiska, Marin Nižić je vodio ćakule o tome kakav Hod za slobodu trebamo, a Jana Ažić iz SKC-a je provela “Umjetničke impulse otpora” kojima je otvoren prostor za artikulaciju ljutnje kroz vizualnu prezentaciju te je provedena radionica izrade bedževa. Također, predstavnice Studentskog centra Rijeka – SKC čitale su aktivističku primijenjenu “cover” poeziju nastalu 2019. godine.

Izmijenjeni koncept Hoda za slobodu oslonjen je na moment intenziviranog korištenja prosvjeda kao odgovora na blatantno narušavanje ženskih reproduktivnih prava koje akcelerira, dok je radioničarski dio osmišljen kao alternativni moment borbe protiv opresije. Naime, jedan od načina borbe je i otpor radu, odnosno odmor. Stoga, poručili su organizatori, i odmor je sloboda, a odmor je – ovog puta u obliku radionica – potreban i stoga što je Hod za slobodu samo etapa maratona kojim će se, polako ali sigurno, tražiti ostvarivanje navedenih prava.

Previous articleOdržan sastanak Dinama, Hajduka, HNS-a i policije uoči Superkupa!
Next articleLiječnica: Čovjek iz Hrvatske zaražen boginjama vjerojatno je imao spolne odnose

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here