Home Vijesti Hrvati u Zambiji pušteni iz pritvora, tužilaštvo ih tereti da su pokušali...

Hrvati u Zambiji pušteni iz pritvora, tužilaštvo ih tereti da su pokušali kupiti 4 djece od državne službenice

149
0

Hrvati u Zambiji napustili su pritvor u Ndoli u kojem su, nakon što su ponovno uhićeni, čekali novo suđenje za pokušaj trgovine djecom. Pušteni su da se brane sa slobode uz jamčevinu.

Ispunjeni su svi uvjeti koje je zambijski sud odredio kako bi se hrvatski državljani mogli braniti sa slobode te je reguliran njihov privremeni boravak u Zambiji.

Na zahtjev Republike Zambije Visoki sud u Ndoli odobrio je prebacivanje postupka protiv osmero uhićenih hrvatskih državljana s Općinskog na Visoki sud. Odluku je donijela sutkinja Yvonne Chembe na traženje države Zambije.

Damir Magić, Nadia Magić, Zoran Subošić, Azra Imamović Subošić, Ladislav Peršić, Aleksandra Peršić, Noah Kraljević i Ivona Kraljević uhićeni su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Četiri hrvatska para optužena su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, a djeca, koja imaju hrvatske dokumente, oduzeta su im i smještena pod nadzor zambijskih vlasti.

Prvo suđenje obustavljeno nakon što je tužiteljstvo povuklo optužnicu, a parovima je naređeno da napuste Zambiju. No počekom veljače su ponovno uhićeni u zračnoj luci u Ndoli. Čeka ih novo suđenje za isto djelo – trgovinu djecom u pokušaju, no sada će se suđenje voditi na višem sudu. Uz Hrvate sada je optužena i Gloria Sakulenga (36), viša službenica zambijske imigracije u Ndoli.

Ona je osumnjičena da je umiješana u navodni pokušaj trgovine djecom u koji je uključeno osam (8) hrvatskih državljana.

Optužena je za četiri pokušaja trgovine djecom.

Navodno je Sakulenga 7. prosinca 2022. u Ndoli pokušala trgovati četvero djece unutar teritorijalnih granica Zambije u svrhu iskorištavanja.

Previous articlePogledajte Modrićev nastup kojim je očarao nogometni svijet
Next articleMarko Francišković pušten iz zatvora

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here