Home Vijesti Hrvatska je sve svoje helikoptere Mi-8 donirala Oružanim snagama Ukrajine

Hrvatska je sve svoje helikoptere Mi-8 donirala Oružanim snagama Ukrajine

297
2

Hrvatska je u lipnju ove godine ustupila 14 helikoptera Mi-8 u sklopu vojne pomoći ukrajinskim oružanim snagama. Kako se doznaje, radilo se o svim helikopterima ovog tipa koji su u službi Hrvatske vojske.

Informaciju je iznio američki ministar obrane Lloyd Austin na zajedničkom brifingu s hrvatskim kolegom. Riječ je o modificiranim helikopterima Mi-8MTV-1 i Mi-8T. Neki od helikoptera su sami odletjeli u Ukrajinu, dok su drugi dovezeni kopnenim prijevozom.

Sedam helikoptera je djelomično rastavljeno i prevezeno kopnom, preostalih sedam je odletjelo u Poljsku, odakle su prebačeni u Ukrajinu.

Inače, nije Hrvatska bez razloga dala Mi-8 Ukrajini. Zauzvrat će Hrvatska vojska od SAD-a dobiti dodatne helikoptere Black Hawk.

Hrvatska je 2018. od SAD-a naručila dva UH-60, a trebala je dobiti još dva besplatno – prva dva helikoptera država je dobila u veljači 2022., a još dva u prosincu 2022.

Ukupno Zagreb želi imati 12 jedinica helikoptera Black Hawk. Osim toga, 10 helikoptera Mi-171Š ostalo je u vlasništvu susjeda – kako je ranije najavljeno, Hrvatska uglavnom planira napustiti sve svoje sovjetske helikoptere najkasnije do 2024. godine.

Mil Mi-8 je dvomotorni helikopter srednje veličine razvijen u Sovjetskom Savezu i proizvodio se od 1960-ih. Helikopter se izvozi više od 40 godina i koriste ga mnoge zemlje svijeta, pa tako i Hrvatska.

Mi-8 najmasovniji je dvomotorni helikopter i jedan od najmasovnijih helikoptera u povijesti zrakoplovstva. Naširoko se koristi za mnoge civilne i vojne misije. Mi-8 ima mnogo modifikacija. Može se naći u više od 50 zemalja svijeta.

Hrvatska je nabavila nekoliko helikoptera Mil Mi-8 iz različitih izvora, uključujući bivšu Jugoslavensku narodnu armiju i Ukrajinu. Ovi helikopteri su u početku bili korišteni od strane Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Ratne mornarice za transport, traganje i spašavanje i druge misije.

Tijekom godina Hrvatska vojska donekle je unaprijedila i modernizirala svoju flotu helikoptera Mil Mi-8 kako bi poboljšala njihove sposobnosti i produžila životni vijek.

Osim standardnog helikoptera Mil Mi-8, Hrvatska je razvila vlastitu verziju helikoptera pod nazivom Mil Mi-8 MTV-1. Ova je inačica modernizirana novom avionikom, navigacijskim sustavima i motorima kako bi se poboljšale njezine performanse i sposobnosti.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i ratna mornarica koristili su Mil Mi-8 MTV-1 za razne misije, poput prijevoza trupa, medicinske evakuacije te traganja i spašavanja.

Sve u svemu, helikopter Mil Mi-8 bio je važna prednost za hrvatsku vojsku, pružajući joj pouzdanu i svestranu platformu za različite misije. Inačica Mil Mi-8 MTV-1 dodatno je poboljšala sposobnosti helikoptera i omogućila Hrvatskoj vojsci da nastavi s radom na ovoj platformi dugi niz godina. (oruzje online)

Previous articleOva žena spavala sa 300 ljudi u godinu dana: otvorila profil na sajtu za odrasle, evo koliko naplaćuje golotinju (FOTO)
Next articleBivši nogometaš Mirko Vučinić u problemima: osuđen na 2 godine zbog utaje poreza

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here