Home Vijesti Hrvatski vizni centar u Rusiji: prestali smo s izdavanjem turističkih viza Rusima

Hrvatski vizni centar u Rusiji: prestali smo s izdavanjem turističkih viza Rusima

75
0

Predstavnici turizma u Hrvatskoj demantirali su poruku o potpunoj obustavi od svibnja izdavanja schengenskih viza Rusima za turistička putovanja. Prema njihovim riječima, proces izdavanja vize je u tijeku, no zbog nedostatka stručnjaka za vize, dobivanje hrvatskog Schengena zahtijevat će više truda i vremena. Situaciju je ispitao ruski portal Vestnik ATOR.

Na stranicama centra za podnošenje europskih viza VFS Global, koji je davatelj hrvatskih viza u Rusiji, objavljena je poruka da od 1. svibnja do daljnjega Veleposlanstvo RH u Moskvi obustavlja zaprimanje zahtjeva u svrhu turističkog putovanja”.

Rajko Ružićka, direktor ruskog Predstavništva Hrvatske za turizam, za Vestnik ATOR kaže da podaci na web stranici VFS Globala ne odražavaju točno stanje.

“Hrvatska je izdavala i izdavat će vize ruskim turistima već kao zemlja koja je dio schengenske zone. Od Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske i Veleposlanstva RH u Ruskoj Federaciji nisu zaprimljene upute o obustavi procesa izdavanja viza Rusiji. Nema govora o potpunom zastoju u prihvaćanju dokumenata za potrebe turizma. Pogotovo uoči početka ljetne sezone”, objasnio je Ružička.

“Provjeravamo situaciju. Svi relevantni odjeli su svjesni toga”, dodao je.

HRVATSKA AMBASADA NEMA DOVOLJNO “RADNIH RUKU” ZA OBRADU ZAHTJEVA U RUSKOJ FEDERACIJI
Ipak, kako napominje predstavnik hrvatskog turizma, ipak će biti određenih korekcija u prihvatu dokumenata ruskih kandidata.

“Konzulatu u Moskvi fizički nedostaju stručnjaci koji bi se mogli baviti konkretno pitanjem viza – obradom i provjerom dokumenata. Stoga se raspravlja o prihvatljivim opcijama, na primjer, uvođenje kvota ili smanjenje broja vremenskih odsječaka za primanje dokumenata od ruskih podnositelja zahtjeva. Uvjereni smo da će se pronaći kompromisni format”, rekao je gospodin Ružička.

Naveo je i da će ažurirane informacije o prihvaćanju dokumenata biti objavljene na stranicama viznog centra ili Veleposlanstva Hrvatske u Moskvi.

Podsjetimo, krajem veljače Hrvatski vizni centar najavio je zaprimanje dokumenata za vize putem elektroničke pošte. U pravilu, schengenske zemlje u Ruskoj Federaciji provode takve postupke putem sustava predregistracije.

Prema nizu izvora, moguće je da je najavljena obustava primanja dokumenata za turističke vize povezana i s tehničkim radom davatelja vize.

Previous articleMaribor je imao penal u 101. minuti za Kup, a onda je je Tolić napravio napravio ovo!
Next articleUkrajina otkrila kako je uspjela oboriti jednu od ruskih hipersoničnih raketa koje putuju brzinom 10 puta većom od brzine zvuka

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here