Home Vijesti Ukrajina otkrila kako je uspjela oboriti jednu od ruskih hipersoničnih raketa koje...

Ukrajina otkrila kako je uspjela oboriti jednu od ruskih hipersoničnih raketa koje putuju brzinom 10 puta većom od brzine zvuka

521
0
Višecijevni raketni sustav ukrajinske vojske

Ukrajinske zračne snage tvrdile su u subotu da su oborile ruski hipersonični projektil iznad Kijeva koristeći novonabavljene američke obrambene sustave Patriot.

Zapovjednik zračnih snaga Mykola Oleshchuk rekao je u Telegram postu da je balistička raketa tipa Kinzhal presretnuta u noćnom napadu na ukrajinsku prijestolnicu početkom tjedna.

Ruska vojska je rekla da balistička raketa koja se lansira iz zraka ima domet do 2000 kilometara i leti brzinom 10 puta većom od brzine zvuka, što otežava njeno obaranje.

Ovo je prvi poznati put da je Ukrajina uspjela presresti jedan od najmodernijih ruskih projektila.

‘Da, oborili smo ‘jedinstveni’ Kinzhal’, napisao je Oleshchuk. ‘To se dogodilo tijekom noćnog napada 4. svibnja na nebu Kijevske regije.’

Oleshchuk je rekao da je raketu Kh-47 lansirao zrakoplov MiG-31K s ruskog teritorija i da je oborena raketom Patriot.

To je prvi put da je zemlja koristila obrambene sustave Patriot.

Kinžal je jedno od najnovijih i najnaprednijih ruskih oružja.

Kombinacija hipersonične brzine i teške bojeve glave omogućuje Kinzhalu uništavanje jako utvrđenih ciljeva, poput podzemnih bunkera ili planinskih tunela.

Ukrajinska vojska je ranije priznala da nema sredstava za presretanje Kinžala.

‘Govorili su da je Patriot zastarjelo američko oružje, a da je rusko oružje najbolje na svijetu’, rekao je glasnogovornik zračnih snaga Yurii Ihnat na ukrajinskoj televiziji Channel 24.

‘Pa, postoji potvrda da učinkovito djeluje protiv čak i super-hipersoničnih projektila’, rekao je Ihnat.

Rekao je da je uspješno presretanje Kinzhala ‘šamar za Rusiju’.

Ukrajina je primila prvu isporuku raketa Patriot krajem travnja. Nije precizirano koliko sustava ima niti gdje su raspoređeni, ali se zna da su ih osigurale Sjedinjene Države, Njemačka i Nizozemska.

Njemačka i SAD priznale su da su poslale najmanje jednu bateriju, a Nizozemska je rekla da je osigurala dva lansera, iako nije jasno koliko ih trenutno radi.

Ukrajinske trupe prošle su opsežnu obuku potrebnu kako bi bile u stanju učinkovito locirati cilj pomoću sustava, gađati ga radarom i pucati. Za rad i održavanje svake baterije potrebno je do 90 ljudi.

Ministar obrane Oleksii Reznikov rekao je da je prvi put zatražio sustave Patriot kada je posjetio SAD u kolovozu 2021., nekoliko mjeseci prije ruske invazije punog opsega, ali sedam godina nakon što je Rusija nezakonito anektirala ukrajinski poluotok Krim.

Posjedovanje sustava opisao je kao ‘san’, ali je rekao da su mu u SAD-u tada rekli da je to nemoguće.

Patriot je prvi put razmješten od strane SAD-a 1980-ih. Sustav košta otprilike 4 milijuna dolara po projektilu, a lanseri koštaju oko 10 milijuna dolara svaki, prema analitičarima.

Uz takvu cijenu, naširoko se mislilo da će Ukrajina koristiti Patriote samo protiv ruskih zrakoplova ili hipersoničnih projektila.

U objavi na Telegramu u subotu, Valerij Zalužni, vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga, rekao je da je zahvalio američkom generalu Marku Milleyu, predsjedniku Združenog stožera, za stalnu američku pomoć Ukrajini.

Zalužnyi je rekao da je također izvijestio Milleya ‘o situaciji na frontu i pripremama’ za ukrajinsku protuofenzivu protiv Rusije.

Ukrajina nije rekla kada bi mogla pokrenuti protuofenzivu, ali se to uvelike očekuje ovog proljeća.

U intervjuu ovog tjedna za časopis Foreign Affairs, Milley je rekao da ne želi nagađati hoće li i kada do toga doći, ali da uz pomoć NATO-a u obuci i opremanju devet brigada kombiniranog naoružanja, oklopnog i mehaniziranog pješaštva, ‘Ukrajinci upravo sada imaju sposobnost za napad’.

Također je rekao da je njihova sposobnost obrane ‘značajno poboljšana u odnosu na ono što su bili prije samo godinu dana’.

‘Ne želim sugerirati da bi mogli ili ne možda provesti ofenzivnu operaciju u nadolazećim tjednima’, rekao je. ‘To će ovisiti o njima. Imaju značajnu količinu planiranja i koordinacije i sve to za napraviti, ako bi trebali izvesti napadnu operaciju. Ali oni su spremni za napad ili obranu.’

U drugim događajima, dužnosnici i Rusije i Ukrajine rekli su da su proveli još jednu od svojih redovitih razmjena ratnih zarobljenika.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je vratilo tri vojna pilota u Rusiju, a načelnik stožera ukrajinskog predsjednika Volodymyr Zelensky, Andriy Yermak, rekao je da je 45 boraca koji su branili čeličanu Azovstal u Mariupolju vraćeno u Ukrajinu.

Također u subotu, ukrajinske Snage za specijalne operacije optužile su Rusiju za korištenje fosfornog streljiva u pokušaju da ukrajinskim snagama preote kontrolu nad istočnim gradom Bakhmutom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here