Vijesti

Laburisti: Ima li spasa za 3. maj?

Laburisti: Ima li spasa za 3. maj?

‘Ponovno smo svjedoci nebrige Vlade Republike Hrvatske za Primorsko-goransku županiju. Nakon debakla s nametanjem štetnog LNG terminala našoj županiji, stiže nova pljuska. Nesposobna Plenkovićeva Vlada, koja je pridonijela lošoj situaciji u 3. maju, ne poduzima ništa kako bi zaustavila uništavanje našeg najvećeg brodogradilišta u Rijeci.
Danas, nekoliko mjeseci nakon završetka petogodišnjih programa restrukturiranja dijela hrvatskih brodogradilišta, hrvatska brodogradnja se ponovno nalazi na prekretnici’, ističe u izjavi za javnost stranka Hrvatski laburisti.
‘Jedno od brodogradilišta koje je prošlo kroz težak i mukotrpan proces restrukturiranja je 3. MAJ Brodogradilište, privatizirano od strane Uljanik grupe, čiji je zadatak bila tehničko tehnološka obnova, popunjavanje knjige narudžbi i ostale predradnje kako bi 3. MAJ kraj procesa restrukturiranja dočekao spreman za otvoreno tržište.
Nažalost, sada je jasno da taj proces ni približno nije išao u tom smjeru! Trenutačno se 3. MAJ nalazi u situaciji da nikako ne može konkurirati na otvorenom tržištu niti u jednom segmentu. Financijskih sredstava za nabavku materijala nema, veliki broj radnika napušta brodogradilište, a oni koji još nisu otišli, iako dolaze na radno mjesto, ne rade, jer proizvodnja stoji zbog toga što nema materijala.
Tko je kriv za ovakvu situaciju? Znamo tko nije kriv – radnici! Kao krivce u ovome Hrvatski laburisti -stranka rada vide uprave Uljanika i 3. MAJ-a te Vladu RH. Uprave – jer nisu vodile proces restrukturiranja po načelu dobrih gospodarstvenika, a Vladu RH jer im je to dopustila.
U samom procesu restrukturiranja 3. MAJ je društvima povezanim u Uljanik grupi posudio preko 500 milijuna kuna koje su bile namijenjene za restrukturiranje, tehnološku obnovu i nabavku materijala radi normalnog funkcioniranja brodogradilišta. Dodatno, osim posuđenih 500 milijuna kuna, velika količina materijala, namjenjena za brodove koje gradi 3. Maj, isporučena je Uljaniku!
Sad odjednom doznajemo da od 96 milijuna eura pomoći tzv. „rescue aid“ koje je dobio Uljanik, 3.MAJ-u ne može ići niti kuna, jer je to novac namijenjen za početak restrukturiranja Uljanika. Nije li i onih 500 milijuna kuna bilo namijenjeno za restrukturiranje 3. MAJ-a, što nije spriječilo da se trećemajski novac uplati Uljaniku!? Upravo s tih 500 milijuna kuna 3. MAJ bi sada normalno funkcionirao sa popunjenim proizvodnim kapacitetima.
Hrvatski laburisti-Stranka rada zahtjevaju od Vlade RH i od obje uprave da trenutačne probleme što hitnije riješe. Tražimo da se u najkraćem roku pokrene proizvodnja u 3. MAJ-u, da se osiguraju sredstva za nabavku materijala, da se zagarantira da će u 3. MAJ-u kao dijelu Uljanik grupe opstati brodograđevna djelatnost te ono najvažnije – tražimo garanciju za radnike, redovnu isplatu njihovih plaća te poštivanje svih ostalih prava iz radnog odnosa’, zaključuje se u izjavi.

Midas

View Comments (1)

1 Comment

  1. DUG

    March 12, 2018 at 12:49

    hrvatskidug.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Policija upozorila: Snimat ćemo utakmicu i sankcionirati protupravna ponašanja!

spFebruary 16, 2019

Pješak nastradao na Potoku

spFebruary 14, 2019

Državno odvjetništvo traži zatvor za Miškovića!

spFebruary 14, 2019

Preminuo novinar Radio Rijeke Ivica Vrkić

spFebruary 14, 2019

Linija 1A se ponovno spaja s centrom grada!

spFebruary 14, 2019

Tajani se ispričao, pročitajte tekst isprike

spFebruary 13, 2019

Održani tribina i radionice na temu „Predsjedanje RH Europskom unijom 2020. – što predsjedanje donosi građanima Hrvatske?“

spFebruary 13, 2019

Presuda u korist korisnika CHF kredita iz Rijeke za auto kredit

spFebruary 12, 2019

Nove inicijative novog omišaljskog rukovodstva Liste za Rijeku: Omišalj treba kupališnu žičaru

spFebruary 12, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.