Home Biznis “Imperijalizam = fašizam”

“Imperijalizam = fašizam”

985
0

Dani a možda i sati preostaju od najavljenog napada na Siriju. Neposredni povod je navodno korištenje kemijskog oružja protiv civila od strane režima Bašara al-Asada što on demantira prebacujući krivnju na pobunjenike s tezom da oni na taj način žele isprovocirati intervenciju. Činjenica jest da je američki predsjednik Barack Obama još pred više od godinu dana izjavio da će SAD vojno intervenirati u tom slučaju što je Asadu jako dobro poznato pa je teško za pretpostaviti da bi sam prizivao napad.

Sumnje da je sirijski režim uporabio kemijsko oružje u subotu je odbacio ruski predsjednik Vladimir Putin rekavši da je to “obična glupost”. Ni Sjedinjene Američke Države nisu ponudile čvrste dokaze, tek obavještajne podatke, prema američkom državnom tajniku Johnu Kerryju, o “velikoj vjerojatnosti”. Ali to nije zaustavilo američkog predsjednika da najavi “ograničeni rat” bez slanja kopnene vojske, a uz korištenje raketa, bespilotnih letjelica, te ostale najsuvremenije ratne tehnike koja mu stoji na raspolaganju.

Od zemalja članica Europske Unije američku intervenciju podržava jedino socijaldemokratska Vlada francuskog premijera Francois Hollandea, dok su pravu blamažu Amerikanci doživjeli kod svojeg tradicionalno najvećeg saveznika Velike Britanije čiji se parlament suprotstavio sudjelovanju u tom ratu. Upuste li se se Sjedinjene Američke Države u novi međunarodni konflikt, a to bi se moglo dogoditi ako njihovu intervenciju u Siriji ne odobri Vijeće Sigurnosti Ujedinjenih Nacija, sami će snositi odgovornost.

No, moćnu Ameriku to, izgleda, previše ne zabrinjava. Rat u Siriji s pratećom destabilizacijom cijelog Bliskog Istoka s tendencijama zauzimanja garda prema Iranu, “dobra su prilika” za dodatnu zaradu krupnom kapitalu, a napose vojno-industrijskom kompleksu te za daljnje jačanje imperijalne pozicije SAD-a broj jedan u svijetu.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija se dosad nije izjasnilo, već “mudro šuti”, a ta šutnja u ovom konkretnom slučaju znači odobravanje. Za razliku od visoke politike važnih ljudi, u Zagrebu se u subotu na Cvjetnom trgu okupilo oko pedesetak mladih mirovnjaka koji su na prosvjedu protiv rata u Siriji nosili transparent na kojem je pisalo: “Imperijalizam = fašizam”.(Giancarlo KRAVAR)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here