Home Vijesti Akcija mladih i Lista za Rijeku: Rasprava o kvarnerskim brodogradilištima u Županijskoj...

Akcija mladih i Lista za Rijeku: Rasprava o kvarnerskim brodogradilištima u Županijskoj skupštini

1669
2

Na prijedlog stranačkog Kluba Akcije mladih i Liste za Rijeku u Skupštini Primorsko-goranske županije dopunjen je dnevni red posljednje sjednice Skupštine uoči ljetne pauze na kojoj će se neplanirano raspravljavati i o aktualnoj situaciji u kvarnerskoj brodogradnji, objavljeno je na službenim web stranicama Liste za Rijeku.

Rasprava će se provesti nakon što je 19. svibnja istekao rok za predaju ponuda za kupnju dionica šest brodogradilišta u pretežitom vlasništvu Republike Hrvatske. Ponude za kupnju, odnosno za sudjelovanje u privatizaciji hrvatskih brodogradilišta predane su za dioničko društvo Brodograđevna industrija 3. Maj iz Rijeke, Brodograđevna industrija Split d.d. iz Splita i Brodotrogir d.d. iz Trogira. Prema informacijama i podacima koje su objavili Hrvatski fond za privatizaciju i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva nije bilo ponuda za kupnju dionica brodogradilišta BSO iz Splita, brodogradilišta „Kraljevica“ iz Kraljevice i brodogradilišta Uljanik d.d. iz Pule.

U obrazloženju prijedloga, stranački Klub Akcije mladih i Liste za Rijeku navodi kako se u slučaju Brodogradilišta Kraljevica i Brodograđevne industrije 3.maj radi o brodogradilištima koja svojom dugogodišnjom tradicijom proizvodnje predstavljaju dio našeg industrijskog naslijeđa i kulture, ali i najveće kvarnerske gospodarske subjekte, čine značajan dio izvoza Primorsko-goranske županije te okupljaju i objedinjuju niz djelatnosti manjih poduzetnika.

‘Uvjereni smo kako i u Primorsko-goranskoj županiji raspolažemo potencijalima i resursima koji su sposobni znanjem, vještinama i sposobnostima ući u globalnu tržišnu utakmicu i postati ravnopravan konkurent u suvremenom svijetu. Bez industrije temeljene na znanju i primjeni novih tehnologija te prelijevanja njezinih sinergijskih učinaka na druge djelatnosti, neće i ne može biti prosperiteta i napretka. To je putokaz i ostalim poduzetnicima, ali i primjer mladima koji pokazuje da i ovdje u Rijeci i Kraljevici imaju budućnost i šanse za uspjeh. Iz tog razloga ne možemo i ne smijemo dozvoliti narušavanje poslovanja ili dovođenje u pitanje opstanka ovog gospodarskog subjekta koji direktno ili indirektno osigurava egzistenciju za desetke tisuća građana Primorsko-goranske županije te predstavlja nezamjenjiv ulog u našu budućnost.’


Rasprava o kvarnerskim škverovima na županijskoj skupštini

Prema dogovoru na sastanku stranačkih Klubova uoči Skupštine PGŽ održanom u petak, uvodno će izlaganje po ovoj točki dnevnog reda imati župan Zlatko Komadina koji će se osvrnuti na dosadašnje zaključke Primorsko-goranske županije vezane uz problematiku kvarnerskih brodogradilišta, ali će u novodonesene zaključke ući i prijedlog zaključka stranačkog Kluba Akcije mladih i Liste za Rijeku kojim se poziva Vlada Republike Hrvatske da prilikom planiranja državnog proračuna u narednom razdoblju, a naročito nakon stjecanja članstva u EU, brodogradilištima Kraljevica i 3.maj osigura poticaje za razvoj i istraživanje i inovacije, tehnološku obnovu, nove investicije, zaštitu okoliša i slične namjene te omogući i druge oblike financijskih potpora sukladno praksi država članica Europske unije kako bi kvarnerska brodogradilišta imala jednake uvjete za rast i razvoj kakve imaju njihovi konkurenti na europskom i globalnom tržištu. (rd)

Previous articleProradilo dizalo u riječkom KBC-u!
Next articleBerlin Match Race: Prvi dan četiri pobjede i dva poraza

2 COMMENTS

  1. Zar nitko neće komentirati ovaj članak? Kao da nikome nije briga šta će se desiti sa našom Dolinom Gladi i ostalim dolinama koje su nahranile tisuće i tisuće građana…ili svi Vi koji kružite netom ste porijeklom iz nekih drugih (propalih) industrija pa vas za ovu nije briga…? Ili se sramite vaših genealogija da ste trećemajci ili neš drugo…??? Ajmo, pokrenimo se !!! Gladnih ustiju će biti i sutra ! NE BITI SEBIČAN !!!

  2. A kake koristi da ti, recimo, ja to komentiram? Nit se bavim politikom, nit ju kužim, usran sam za vlastitu rit i tako to. Da je to neki plebiscit i da se broje postovi, izspamo bi portal uzduž i popreko komentarima, jer sam socijalno osjetljiv, regionalno osvješćen i volim sve što vole mladi. Osim cajke.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here