Home Kolumne Ivan Pauletta: Izbori

Ivan Pauletta: Izbori

844
0
Piše: Ivan Pauletta
Piše: Ivan Pauletta
Piše: Ivan Pauletta

Muka me hvata kada pomislim na izbore. Žalosno je to, jer bi izbori trebali biti najjači i najotvoreniji izraz demokracije u državi koja se smatra civiliziranom. Demokracija je uprava naroda preko svojih predstavnika. Izborima se potvrđuje taj ustroj. Izlaskom na izbore, građanin preuzima dio odgovornosti za upravljanje državom, to jest, odgovornost za državnu politiku, za stanje u državi, za njezinu ekonomiju, za kulturu, za sigurnost države i njezinih građana, za stanje rada, za stanje zdravlja…Uzima dio odgovornosti za odnose s drugim narodima i skupinama, za odnose s međunarodnim institucijama, za napredak države i za nebrojeno mnogo toga. Izborima preuzima i dio odgovornosti za stanje budućih generacija “od kojih smo posudili ovu zemlju”. Izbori su u demokraciji vrlo važni i nezamjenjivi.
Degutantni igrokaz koji se odvija u ovoj državi već četvrt stoljeća opstruira sav taj ustroj, pripadajuća prava i obaveze, da se u zajedništvu založimo za dobrobit cijelog društva.
Grupa uzurpatora učinila je da je ova država stvorena s mržnjom, u nasilju, u zločinu, u lažima i krađi. Taj isti mentalitet sada diktira uspostavljanje i održavanje ovog jadnog stanja u zemlji. Sprečava, ne samo napredak zajednice, već i civilizirano življenje u istoj.
Za silno pokradeno blago, bogatstvo koje je pripadalo ovom siromašnom narodu, nitko ne odgovara. Dakle, povrh svega nevaljalog, stvorila se lopovska država. Zajednica, nastala u građanskom ratu koji nije nastao iz mržnje već radi stvaranja mržnje. Mržnjom se lakše zatiru tragove lopovluka i zločina. Zanimljivo je, da za ovaj zločinački sukob i zločine nitko nije odgovarao. Najdalje se u optužbi stiglo do: “kriv je onaj drugi”. Je li to baš tako, je li to baš sve?
Predizborno je vrijeme. Do izbora se broje dani pa sada ulazimo u tragikomičnu farsu. Slobodno možemo reći da poznajemo većinu “političara” koji su se prijavili za ovu “opera buffa”. Da, ima par novih lica, koje nažalost, možemo izbrojati prstima jedne ruke. Mnogo faca znamo, no, kao i do sada, ne nude ništa novo, ništa smjelo, ništa što može uliti nadu i osvijetliti tamno hrvatsko bespuće. To su osobe koje nisu ništa napravile za ovu državu, ali si uzimaju pravo da njom vladaju, da se njome okoriste. Obogatili su se na bespravnoj uzurpaciji njezinih resursa. Gurnuli su mladiće u ubilačko građansko krvoproliće kako bi stvorili prekrivni zastor za lopovluk. Za protagoniste “trećeg puta” to jest za mnoštvo izbornih lista, do sada nepoznatih, možemo samo slegnuti ramenima i reći: “neka cvijeta hiljadu cvjetova”.
Stari i financijski moćniji izborni “igrači” si mogu dopustiti, da društvenim novcem angažiraju takozvane spin doktore (George Orwell – 1984.) koji rade iza kulisa, te se koriste manipulacijama i trikovima. Što to znači? Političare, kojima je posao kako izgleda, farsična gluma, treba prikazati boljima i instruirati tako da glume još bolje, još uvjerljivije, još pokvarenije. Da, ti će ih doktori poučiti da se predstave onako kakvi oni nisu, a da prekriju ono što jesu. Ne da budu bolji, već samo da se prikažu boljima. Sposobni naši kandidati, će po uzusima zapada, postati sada bolji glumci, nešto kao nadglumci. Hvalit će se da su pobijedili na izborima ili će huditi spin doktora i narod koji ih ne razumije. Niti na kraj pameti im neće pasti pomisao da su uz pomoć spin doktora varali i da varaju svoje građane.
Birače, koji ne izlaze na izbore, proglasit će nelojalnim građanima. Sve mi to sliči na gore rečenu “opera buffa”.
Čudan je ovaj narod koji dopušta da ga vodi grupa opskurnih individua. Gdje je onaj zanos koji se iskazivao za vrijeme realizacije sedamstogodišnjeg sna? Je li i to bila farsa? Četvrt stoljeća živimo u laži i krađi. U svijetu nas tretiraju kao neku žnj državu, a u domaji ne vidimo opstanak dostojan čovjeka. Stojimo pognute glave i šutimo. I to bi trebala biti kao neka sanjana država?

P.S.: U utorak 03.11. ove godine pratim gospodina Radovića u zatvor u Remetinac. Saša Radović je podnio kaznenu prijavu DORH-u za ratno profiterstvo Ivana Čermaka nakon čega je bio optužen za ucjenu. U sporu, koji se vodio u Zagrebu, iako se navodna ucjena dogodila na području Rijeke, branitelj Radović je izgubio spor. Zar to nekoga čudi?
Da, dobrovoljac domovinskog rata Saša Radović izgubio je spor protiv tužitelja koji je u tom sukobu profitirao. Po Radoviću tužitelj je iskoristio stanje rata prodavajući hrvatsku naftu SAO krajini koja je tim gorivom punila, za Hrvatsku neprijateljske tenkove. Daljnji komentar ne treba. Građani šute, političke stranke šute a “državne institucije rade svoj posao”. Hrvatska ne reagira. Jedini je ŽIVI ZID najavio akciju u formi protestnog ispraćaja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here