Home Vijesti Iznimno opasna droga pedesetak puta jača od heroina hit je među mladima:...

Iznimno opasna droga pedesetak puta jača od heroina hit je među mladima: Smrt od nje je strašna

159
0

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti objavili su prije mjesec dana zastrašujuće podatke, prenosi RTL-ov portal Danas.hr. Prema najnovijoj studiji prosječna mjesečna stopa predoziranja među adolescentima u SAD-u porasla je za 109 posto između 2019. i 2021. godine. Broj predoziranja ilegalno proizvedenim fentanilom, drogom koja je porastao je za čak 182 posto. Droga je to koja je postala hit među mladima u Americi.

“Ogroman je to problem u SAD-u. Fentanil se proizvodi na crno i moguće ga je nabaviti i putem dark weba, što dodatno otežava problem. Često bude miješan s heroinom ili kokainom. Dolazi najčešće u obliku praha ili tableta, može se pušiti, ušmrkavati i ubrizgavati. Zarada od njega je ogromna, a proizlazi iz relativno niske cijene proizvodnje i visoke prodajne cijene, posebno u uličnoj preprodaji”, objasnio je vodeći hrvatski stručnjak za ovisnost prof. Zoran Zoričić.

Što se Hrvatske tiče, prema prof. Zoričiću, kao i u većini europskih zemalja – situacija je stabilna.

“Problem kod nas zasad još uvijek nije izražen ili se pojavi sporadički, ali struka sa zebnjom osluškuje hoće li se masivnije pojaviti na narko tržištu. Konzumacija fentanila jako brzo razvija ovisnost, puno je veća opasnost od overdoza, glave će se gubiti ako dođe u Hrvatsku. To je izrazito jak i potentan sintetski opioidni analgetik, pedesetak je puta jači od heroina ” priča nam prof. Zoričić.

Smrt od fentanila je strašna. Uz gubitak osjećaja boli dovodi do prestanka rada centra za disanje i samim time do gušenja.

“Konzument se počne gušiti a da toga nije ni svjestan. A nisu potrebne velike količine. Fentanil uzorkuje smrt u veoma niskim dozama”, ističe prof. Zoričić.

Naglašava i kako ga mladi ljudi, naviknuti na sredstva koja nemaju niti približnu snagu djelovanja, često uzmu u količini koja direktno uzrokuje smrt.

“Od fentanila često umiru oni koji uopće nisu ovisnici, već mladi ljudi koji žele eksperimentirati. A on je izuzetno opasan i za one ovisnike s visokom tolerancijom, a kako neće biti eksperimentatorima” naglašava prof. Zoričić.

Fentanil može biti propisan za liječenje boli u terminalnim fazama karcinoma, kada dolazi u obliku transdermalnih flastera i kod nas se nastoji ne propisivati osim u tim slučajevima.

“Razgovaramo s ambulantama za boli i obiteljskom medicinom kako fentanil ne bi šire došao u uporabu, a upozoravamo ih i na opasnost od drugih opioidnih analgetika kao što je tramadol, koji se masovno nekritički propisuje, lako je dostupan, a premda nema snagu fentanila nije bezazlen”, kaže nam Zoričić.

Zoričić tvrdi da broj konzumenata opijata u Hrvatskoj opada i većina ih je u tretmanu. Ipak, raste ponuda i potrošnja kokaina, sintetskih kanabinoida i amfetamina, te THC-a.

“U Hrvatskoj se najviše troše THC i amfetamini, potom heroin i kokain. Ovisnici o heroinu su danas sve više sredovječni, najčešće bolešću socijalno i zdravstveno potrošeni ovisnici, dok amfetaminima naginju mlađi ljudi, a kokainu nešto stariji, financijski bolje potkovani”, objašnjava Zoričić.

Prošle godine umrlo je 322 ovisnika čija je prosječna starost 50 godina.

“Jedan dio ovisnika od njih 322 umro je od predoziranja, ali je veći dio umro od problema s vaskularnim bolestima, respiratornim bolestima, malignomima, a što je posljedica starenja ove populacije, odnosno činjenice da oni uz supstitucijsku terapiju danas žive znatno duže i kvalitetnije nego li prije petnaestak godina”, zaključuje prof. Zoričić.

Previous article(VIDEO) Nevjerojatan kiks golmana u 2. Bundesligi. Komentator: Nečuveno
Next articleDjevojčica (16) stradala u napadu morskog psa u rijeci!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here