Home Sport Jakirović: U Rijeku sam došao osvajati trofeje, imao sam i ponudu Dinama,...

Jakirović: U Rijeku sam došao osvajati trofeje, imao sam i ponudu Dinama, a Halilović sam u lice rekao što mislim!

119
0

Sergej Jakirović (46) godinama je isti. Dobrog raspoloženja, jasne vizije, vrlo izravan. Što su sjajne odlike za trenera. S Jakirovićem čelni ljudi kluba, kao i igrači koje vodi, uvijek znaju na čemu su, jer mu nije problem reći ono što misli, pišu Sportske novosti.

Kada je koncem studenog prošle godine dolazio na Rujevicu mnogi su bili stava da ga čeka “krvav” i jako neizvjestan posao, jer je “Rijeka u evidentnom padu koji će teško biti zaustavljen”. Međutim, Jakiroviću to nije bio problem. U mjesec i pol dana snimio je stanje u svlačionici, vidio tko može, a tko ne može pratiti zahtjeve koje ima, te je 15 igrača dobilo “ispisnicu”.

Danas mu svi priznaju da je napravio sjajan posao. Pet pobjeda i samo jedan poraz u sedam utakmica. Rijeka je pod njegovim vodstvom u sedam proljetnih osvojila više bodova nego u 17 jesenskih kola.

Kad ste dolazili, je li četvrto mjesto i vjerojatni plasman u Europu bilo nešto što je predsjednik Damir Mišković stavio ispred vas?

– Nikako nije imperativ bilo četvrto mjesto, nego što prije izaći iz opasne zone. Sjetite se da smo na proljeće startali s tri gostovanja – Osijek, Šibenik i Hajduk – što nam je dodatno otežavalo posao, posebno kad se sjetite da smo u zimskoj stanci promijenili veliki broj igrača. Naravno, kako su došli dobri rezultati tako rastu i naše ambicije. Iz tadašnje perspektive rekao sam ljudima u klubu da bi plasman u Europu bio ravan osvajanju naslova prvaka. Morali smo standardizirati momčad, imali smo puno mladih igrača koje je trebalo pretvoriti u standardne. Na sve to dodajte i jedno veliko razočaranje koje se osjećalo u klubu nakon što su jesenski rezultati bili daleko ispod očekivanja.

Svjedočili smo velikoj “čistki” nakon vašeg dolaska na Rujevicu? Je li to bio Miškovićev plan, ili ste vi na tome inzistirali?

– Mišković mi je u razgovorima odmah rekao da imam odriješene ruke za sve što mislim da treba napraviti. Naravno, sve to se moralo raditi u dogovoru s klubom, jer su ti igrači imali ugovore, pa je trebalo pregovarati, naći najbolje rješenje za sve. Na sreću, napravili smo te raskide na odličan način, a i mnogim smo igračima pomogli u traženju nove sredine. Tako da nije bilo velikih potresa u klubu.

Ušli ste u povijest kao prvi hrvatski trener koji se “zahvalio” Alenu Haliloviću, igraču kojem se predviđala zvjezdana karijera i koji je na Rujevicu došao u statusu zvijezde?

– Ispadam kao nekakav krivac, jer sam se zahvalio Haliloviću. Pazite, već na startu priprema rekao sam mu što se očekujem od njega. Današnji nogomet zahtijeva maksimalno davanje i odricanje, stavljanje u službu momčadi, jer samo maksimalno spreman igrač može odgovoriti zahtjevima ne bih rekao mojim, nego zahtjevima današnjeg nogometa. Nakon mjesec i pol dana Halilović me nije uvjerio da će biti ono zbog čega je doveden – a doveden je da bude prvi igrač momčadi – pa je moja procjena bila da je rastanak najbolji za sve. Rekao sam mu izravno u lice zašto mislim da on teško može biti igrač koji će u Rijeci prihvatiti ulogu koja nije glavna i Alen se s tim složio. Ne dvojim da smo povukli dobar potez.

Cijeli razgovor pročitajte na linku.

Previous articleU Saudijskoj Arabiji izbio prvi skandal zbog Cristiana Ronalda
Next articleNetko je pustio pjesmu Fuck Donald Trump na razglas usred njegova govora

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here