Home Vijesti Jedan simptom pokazuje da ste vjerojatno pobijedili omikron, a to ne znate:...

Jedan simptom pokazuje da ste vjerojatno pobijedili omikron, a to ne znate: Evo o čemu se radi

4463
0

Soj omikron se najbrže prenosi od svih dosadašnjih sojeva, pa mnoge zemlje diljem svijeta obaraju crne rekorde u broju novozaraženih. Simptomi infekcije ovim sojem uglavnom podsjećaju na simptome klasične gripe, a klinička slika je srećom općenito lakša, a brojni su i asimptomatski slučajevi. Upravo oni ljudi koji nisu imali problema ne bi ni znali da su podvrgnuti omikronu, da nije bilo jednog od simptoma koji se najčešće javlja nakon infekcije, a to je gubitak kose.


Naime, studija “Hackensak” Sveučilišnog medicinskog centra u New Jerseyju pokazala je da je upravo to problem koji se najčešće javlja kao posljedica ležanja omikrona, a pojačano ispadanje kose javlja se uglavnom između nekoliko tjedana i tri mjeseca nakon bolesti.

“Provela sam šest dana u bolnici zbog koronavirusa, a nekoliko tjedana nakon što sam došla kući, kosa mi je počela opadati u pramenovima. Bilo je užasno”, rekla je Paula Diaz, jedna od pacijentica koja se suočila s problemom.

Britanski institut za trihologiju kaže da postoji neka globalna istraživanja koja se bave vezom između kovid-19 i gubitka kose.

“Na primjer, istraživački tim s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Indiana otkrio je da je gotovo trećina od 1500 sudionika prijavila gubitak kose kao jedan od dugoročnih simptoma kovida”, rekli su iz Instituta za trihologiju.

Stručnjaci kažu da postoje dva glavna razloga zašto kosa opada nakon kovida. Prvi razlog je kada reakcija tijela na virus postane preaktivna i uzrokuje upalu, iako se osoba već trebala oporaviti od krune. Drugi razlog je stres, jer je poznato da covid uzrokuje stres, ali je povezan i s gubitkom kose.

Previous articleEvo što je Balić poručio navijačima koji ga žele u reprezentaciji: Nakon njih sam ja na redu!
Next articleIdući Čilićev protivnik na Australian Openu: Ušao sam u Australiju s koronom!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here