Home Mozaik Jedini regionalni festival inkluzivnih filmova ‘Uhvati film’

Jedini regionalni festival inkluzivnih filmova ‘Uhvati film’

116
0

Jedini regionalni festival inkluzivnih filmova ‘Uhvati film’ 21 godinu okuplja neuobičajene filmove odnosno stvaraoce i/li teme živopisne inkluzivnosti, života s poteškoćama/invaliditetom, vrlo kvalitetne radove i neke od njih nagrađivane diljem svijeta. Festival se održava u suradnji 4 udruge iz 4 države, te je realiziran kroz protekli mjesec u Kotoru, Novom Sadu, Banja Luci, te 30 i 31.listopada slijedi riječko izdanje, u organizaciji hrvatskog partnera Festa, Udruge SPIRIT. Nakon zajedničkog žiriranja više od 500 pristiglih filmova iz cijelog svijeta, partneri po prvotnom dogovoru postavljaju priredbu, projekciju s pratećim programima, u svoj kontekst sukladno svojim lokalnim mogućnostima.
U Rijeci Vas čeka 20tak odličnih filmova raznih žanrova iz 18 država, kao i specijalni gosti!

Kao temelj za buduću suradnju tematski sličnih festivala pozvani su Mr.Burum Haliti i izvršna direktorica ‘AwL’ festivala iz Prištine, Mrs. Ganimete Sava, za sudjelovanje na oba dana riječkog UF-a.

Gđa. Sava kao osoba s iskustvom OSI, bit će važan dio diskusije inkluzivne zajednice, OSI, kao i umjetnika i kulturnih i raznih djelatnika u Rijeci, i šire očekivanih gostiju. Također je preživjela rak dojke i podijelit će s našom publikom svoju inspirativnu priču o ovome putovanju!

Osim navedenih, očekuju nas i gosti iznenađenja, te na ovoj priredbi uobičajeni razgovori između filmova, koji daju poseban interaktivni ton, jer posjetitelji mogu učestvovati u programu komentarima i pitanjima. Program je time dinamičan jer je riječ o mnogim kratkim filmovima, raznih žanrova i vrsta, redom vrlo kvalitetnih i inovativnog pristupa.

Tijekom 21 godinu postojanja UHVATI FILM je svojim “karavanom” samo u Hrvatskoj gostovao u 20tak gradova, sa više od 100 prezentacija, po kinima, školama, fakultetima, gdje je zbog svoje edukativnosti na zabavan način rado viđen, ali i knjižnica, domova za djecu ili starije osobe, pa čak i Open air evenata u turističkoj sezoni. Naravno, plejlista filmova se prilagođava sukladno publici i mjestu događanja, a reakcije su redom odlične.
Zanimljivo je da nisu samo u filmovima glumci i učesnici Osobe s invaliditetom, već je i sam Festival osnovan dijelom (inkluzivno) od OSI, a i u međunarodnom organizacionom timu i žiriju kao voditelji su OSI.

Uhvati Film je 2022. primljen u članstvo Evropske filmske akademije i zajedno sa drugim SPIRIT projektom: filmom AGENT 010 pohvaljen u HR Saboru kao primjer rada s OSI u kulturi.

UF fest 2023. u HKD-u na Sušaku, Rijeka
30. i 31. 10. ponedjeljak i utorak, od 19 sati
uveseljava Vaše sjetne dane kraja listopada !

ulaz FREE izlaz DONACIJA koliko vam se svidjelo…..

Previous articleOdvela je dijete liječniku zbog učestalog simptoma, a ono što je saznala skamenilo ju je
Next articleModrić ima priliku ispisati povijest u svega jednoj sekundi tijekom El Clásica

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here