Home Vijesti Ježić preoteo posao Jadranskom pomorskom servisu?

Ježić preoteo posao Jadranskom pomorskom servisu?

562
0

Riječka brodarska tvrtka Jadranski pomorski servis (JPS) po svemu sudeći gubi dugogodišnji i unosan posao dužobalnog razvoza naftnih derivata za Inu. U taj se biznis ubacuje novoosnovana tvrtka Dioki u vlasništvu Roberta Ježića. U pomorskim krugovima danima se bruji o brzom ulasku u posao kompanije čiji brodovi još nisu ni stigli u Hrvatsku, a otvoreno se spekulira da se sadržajem pozivnog natječaja pogoduje Ježiću.

Naime, nakon jedanast godina suradnje s JPS-om, Ina je ovih dana odaslala pozivni natječaj za ponude za ovu djelatnost u kojem, između ostalog, stoji da ponuđač u trenutku predaje ponude ne mora imati brodove za prijevoz nafte, već pismo namjere da će ih nabaviti do početka travnja, a rok za predaju ponuda je 9. ožujka. Nadalje, uvjeti su i da brodovi ne smiju biti stariji od 14 godina (JPS-ovi imaju 15 godina) te da moraju imati dvostruku oplatu. Upitan da komentira ove uvjete, Ante Maras, vlasnik JPS-a, kaže da takve propise ne uvjetuje Hrvatski registar brodova, resorno Ministarstvo, a ni međunarodni zakoni te najavljuje pravnu bitku s Inom.

– Ja jesam za konkurenciju, no onu lojalnu, a to je da se svi natječu pod istim uvjetima odnosno da je uvjet natječaja da se radi o referentnoj brodarskoj tvrtki koja posjeduje brodove za prijevoz u trenutku predaje ponude te da tehnički uvjeti budu u skladu s pomorskim propisima RH i međunarodnim konvencijama – kratko kaže Maras. No doznaje se da Ina prvi put od 2004. nudi i ugovor o prijevozu nafte na četiri plus dvije godine, dok je JPS posljednjih godina novi ugovor sklapao svaka tri mjeseca. Inače, JPS u ovoj djelatnosti ima zaposleno stotinu ljudi i četiri tankera u floti od kojih je jedan posljednjih mjeseci na vezu jer je smanjen obim posla za Inu, tako da postoji bojazan od velikog broja otkaza. – Brodovi JPS-a od 1998. godine do danas prevezli su 11 milijuna tona bez ekoloških incidenata, a nekada su godišnje količine bile 1,2 milijuna tona dok danas iznose pola milijuna tona – kaže Maras.

Poznavatelji cijena kažu da takav posao donosi zaradu od najmanje 10 dolara po prevezenoj toni iz čega proizlazi da je riječ o godišnjem prihodu od pet milijuna dolara. Iz Diokija smo dobili potvrdu da su primili Inin poziv za nadmetanje, no nije nam odgovoreno koliko su brodova kupili. Ipak, iz poziva jedne pomorske agencije angažirane da osigura posade za njihove tankere saznaje se da je riječ o dva broda. Inače, Inin uvjet za odabir prijevoznika je da raspolaže s dva plus jednim brodom. U Diokiju kažu: “U Ininu pozivu prepoznali smo mogućnost sinergijskog potencijala obaju poslova te smo se odlučili prijaviti”. Najavljuju i mogućnost da za svoju kompaniju izgrade i jedan novi brod u jednom od kvarnerskih brodogradilišta. I dalje tvrde da je primarni razlog osnivanja brodarske tvrtke prijevoz vlastite sirovine. Na pitanje o vrsti brodova odgovaraju da se radi o brodovima najsuvremenijih karakteristika, a Jutarnji list neslužbeno doznaje da su to tankeri kupljeni u Norveškoj stari tri-četiri godine. (jutarnji.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here