Home Vijesti Julija Navalnaja najavila je da će nastaviti političku aktivnost svog supruga Alekseja...

Julija Navalnaja najavila je da će nastaviti političku aktivnost svog supruga Alekseja Navaljnog

223
1
navalny1

I stoga će predvoditi oporbu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, kojeg je optužila za smrt Navaljnog

U ponedjeljak udovica ruskog disidenta Alekseja Navaljnog, objavila je video na Navaljnijevom YouTube kanalu u kojem je najavila svoju namjeru da nastavi sa suprugovim angažmanom i njegovim protivljenjem režimu ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Netko drugi bi trebao biti na mom mjestu

U videu, koji traje oko devet minuta, Navalnaja kaže da ne bi trebala ona govoriti: “Netko drugi bi trebao biti na mom mjestu, ali tu osobu je Vladimir Putin ubio”, kaže ona. “Ubivši Alekseja, Putin je ubio pola mene, pola mog srca i moje duše. Ali još uvijek imam preostali dio, a on mi kaže da ga se nemam pravo odreći.”

Yulijina izjava na YT kanalu

“Najvažnija stvar koju možemo učiniti za Alekseja i za sebe je da se nastavimo boriti”, kaže Navalnaya. “Nastavit ću njegov rad. Borit ću se za našu zemlju i molim vas da budete uz mene.”

Nije precizirala hoće li se suprotstaviti iz Rusije ili iz inozemstva, gdje se nekoliko Putinovih protivnika sklonilo posljednjih godina, ali su izgubili velik dio svog utjecaja. Među njima su šahovski prvak Garry Kasparov ili bivši oligarh Mihail Hodorkovski, koji živi u Londonu nakon gotovo deset godina provedenih u zatvoru.

Uzrok smrti nije potvrđen

Njezin muž preminuo je u petak 16. veljače dok je bio pritvoren u zatvoru s najvećom sigurnošću IK-3 u gradu Kharpu: bio je u zatvoru tri godine pod optužbama koje su se smatrale politički motiviranima. U prosincu je prebačen u taj zatvor. Ruske vlasti još nisu potvrdile uzrok smrti Navaljnog, već su samo rekli da mu je “pozlilo nakon šetnje”. Za sada nitko od članova njegove obitelji ili suradnika nije smio vidjeti tijelo.

Već prethodno otrovan navičokom

Navalnaja udala se za Alekseja Navaljnog 2000. godine i uvijek je podržavala muževu političku aktivnost. Pročulo se i izvan Rusije 2020., kada je Navalni otrovan novičokom, nervnim agensom koji se u prošlosti koristio protiv nekoliko protivnika Putinova režima. Tom je prilikom njegova supruga uspjela ishoditi prebacivanje supruga u bolnicu u Berlinu, gdje se cijela obitelj smjestila na nekoliko mjeseci. U siječnju 2021. Navalny se odlučio vratiti u Rusiju, svjestan da će najvjerojatnije biti uhićen.

Posljednjih se godina već govorilo o mogućnosti da Navalnaya dobije aktivniju ulogu na političkoj razini: ona se nekoliko puta javno izrazila, posebice tijekom razdoblja u kojima je Navalny bio u zatvoru, no općenito je uvijek držala sekundarnu ulogu u usporedbi s onom njezina muža .

Najavljena odmazda

U petak je govorila na konferenciji u Münchenu na koju je bila pozvana. U to je vrijeme smrt Navaljnog bila najavljena, ali još nije bila potvrđena. Potom se obratila Putinu, rekavši: “Ako je to istina, želim da Putin i njegovo osoblje, njegovi prijatelji i njegova vlada znaju da će odgovarati za ono što su učinili našoj zemlji, mojoj obitelj i mom suprugu. I taj dan će uskoro doći.”

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here