Home Vijesti Jurčić o Linićevim planovima: Nek’ se maknu s vlasti ako znaju samo...

Jurčić o Linićevim planovima: Nek’ se maknu s vlasti ako znaju samo prodavati!

1053
2

Ekonomist i bivši SDP-ov gospodarski strateg Ljubo Jurčić smatra mjere koje je ministar financija Slavko Linić najavio za prikupljanje novca i plaćanje dugova – pogubnim. Podsjetimo, SDP-ovac je najavio daljnju rasprodaju državne imovine, uključujući i Croatia osiguranje te Hrvatsku poštansku banku. Tim tvrtkama treba profesionalna uprava i odgovoran nadzor i one se ne smiju prodavati, ističe on, a Linićev argument da “obitelji u krizi prodaju djedovinu da bi platile dugove” apsolutno ne priznaje.


Ljubo Jurčić

“U krizi se imovina treba iskoristiti da se stvori prihod i da se onda vrate dugovi. Dugovi se ne stvaraju zbog imovine nego loše državne i poslovne politike”, upozorava on. Na Linićevu tvrdnju da se dugovi neće moći vraćati iz poreznih prihoda jer je gospodarski rast nedovoljan, pa se moraju namiriti iz imovine, Jurčić odgovara:

“Cilj svake ekonomske politike je gospodarski rast. Ako se on ne može ostvariti, onda se ta politika mora maknuti s vlasti. Mi smo svoje dugove već plaćali prodajom imovine i bili smo sve dužniji, došli smo u puno, puno lošiju situaciju od one u kojoj smo bili. To treba prekinuti”, kaže Jurčić.

“Ono što smo rasprodali treba nadoknaditi kupovinom imovine u inozemstvu i to novcem narodne banke, kao što su to, na kraju krajeva, činili i stranci koji su kupovali našu imovinu. To se ne može dogoditi bez zaokreta u monetarnoj politici koji nam je nužan, jer se ekonomska politika bez monetarne ne može voditi”, dodaje.

No, čini se da naša nova vlast planira dodatno olabaviti uzde nad bankarskim sektorom budući da je Linić najavio i kako Vlada smatra da je vođenje poslovne banke kakva je HPB ne interesira i da to nije njen posao.

“Monetarna politika se vodi kroz bankarski sustav i zato mi je nevjerojatan stav da nama ne trebaju banke. One su krvotok i društva i gospodarstva, dakle, i mozga i tijela. Ako izdvojite i bankarski sustav, de facto ste ga uništili”, kaže Jurčić zaključujući da je opće poznata stvar kako je “Istočni grijeh privatizacije bila upravo prodaja banaka”. (net.hr)

2 COMMENTS

  1. Katastrofa ako će Croatia osiguranje u privatizaciju. To je prodaja još jednog domaćeg blaga, bez osnove, jer Croatia osiguranje, iako je državna tvrtka, zna tržišno poslovat, jer već dvadeset godina radi na razvijenom tržištu osiguranja i ima brojnu konkurenciju osiguravatelja. Svjedoci smo u ovih dvadeset godina da nam privatizacije bankarskog, naftnog, telekomunikacijskog i ostalih sektora nisu donesle značajan prosperitet. Uvest reda u poslovanja, a ne rasprodavat !

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here