Home Vijesti Linić prodaje Croatia osiguranje i HPB?

Linić prodaje Croatia osiguranje i HPB?

307
4

Novi ministar financija Slavko Linić u intervjuu Globusu izjavio je kako vlada razmišlja o privatizaciji banaka i osiguravatelja u državnom vlasništvu. “O tome također itekako ozbiljno razmišljamo”, odgovorio je Linić na pitanje razmišlja li se o prodaji Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke te naglasio kako to “nije samo pitanje privatizacije” nego država nema novca za razvijanje banaka niti smatra da se treba baviti bankarstvom.

Linić ističe da “imamo stabilne banke”, ali i kako se “one ne mogu financirati novcem iz proračuna već im za rast treba dodatni kapital, a HPB i Croatia banka “samo na tržištu mogu biti još jače i konkurentnije”. Tvrdi kako isto vrijedi i za Croatia osiguranje.

Ministar financija dotaknuo se i Hrvatske narodne banke, za koju je rekao kako je bila najviše zaslužna za održavanje kreditnog rejtinga Hrvatske i da je bila “daleko odgovornija i uspješnija od fiskalne vlasti” koja nije provodila reforme ni vodila brigu o prihodima.

O povećanju PDV-a Linić je rekao da će ga “vjerojatno biti”, ali je po njemu “i povećanje za dva postotna boda puno”.

Međutim, naglasio je da odluka još nije donesena, ali će povećanje “opće stope PDV-a” biti popraćeno smanjenjem PDV-a na neke prehrambene artikle, dječju hranu te odjeću i obuću.

4 COMMENTS

  1. jos jedna vlada koja je dosla rasprodat državnu imovinu ? nazalost da, jos cemo jednom zbrajat stetu privatizacije? nazalost hocemo, umjesto da se stvori plan kako iz ovog šta imamo ostvarimo prihod a nije nemoguće … hvala vam kuku riknuli smo

  2. na stranu linić, državne firme su kao i država sama leglo nepotizma i raznih drugih izama. neka dođe hans ili gianni, pa da vidim kako će radna mjesta u ini, cro os., janafu…. bit nasljediva s nonića, na sina, pa na unučića, njegovu curu (dobra je mala). cijele obitelji vrijedno privređuju

  3. Al kako kažem, ovo je tržište često nepredvidivo i svako nek radi kako najbolje zna, al treba uvijek imat na umu da je ipak najvažnije gledat kako izvuć nekakvu dobit. A ko to uspije na ZSE svaka mu čast!

  4. Ako Croatia osiguranje ode u privatizaciju tko će onda gosp.Čačiću dati kredit.
    Ne to nesmijemo dozvoliti radi cijelog niza “stručnjaka”, političara i njihovih rodjaka koji su se okoristili i onih koji bi se još trebali okoristiti u budućnosti od naše Croatije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here