Home Vijesti Kad ravnatelj vrtića prebacuje odgovornost

Kad ravnatelj vrtića prebacuje odgovornost

233
0

Nedavna vijest iz jednog zagrebačkog vrtića upravo govori o  problemu sigurnosti u vrtiću. Domar tvrdi kako su odgajateljice i on sam upozoravali ravnateljicu da opasne opruge treba ukloniti, no ona je tada mislila da to nije bitno te im je naredila neka se vrate svojim uobičajenim poslovima. Djevojčica je dvaput slomila nogu jer je pala na izbočinu koju ravnateljica nije htjela ukloniti, iako je bila upozorena. Nakon što je sve otkriveno, za nesreću je optužila povjerenicu za zaštitu na radu.

Čini se da mnogi ravnatelji  odgojno-obrazovnih ustanova misle da nemaju odgovornost za sigurnost jer imaju -povjerenika za zaštitu na radu. Mnogima nije poznato koja su zaduženja povjerenika radnika za zaštitu na radu, ali povjerenik se nikako ne može smatrati odgovornim za ono što se dogodilo. Povjerenik radnika za zaštitu na radu je radnik koji je u skladu sa Zakonom o zaštiti na radu izabran da zastupa interese radnika na području zaštite na radu. On prati situaciju u radnoj organizaciji i upozorava ravnatelja na eventualne nepravilnosti, ali za njih ne odgovara. Očito svatko misli da je odgovoran netko drugi, a bez da je prethodno ispitao što je čije zaduženje i uloga u radnoj organizaciji. 

Sukladno Zakonu o zaštiti na radu ravnatelj je taj koji je dužan organizirati i provoditi mjere zaštite na radu.

Organizacija ovisi o broju zaposlenih, manje ili više od 49 zaposlenih donosi razliku. U svakom slučaju ravnatelj treba imenovati svog ovlaštenika za zaštitu na radu i omogućiti mu osposobljavanje. Zatim treba imati stručnjaka zaštite na radu koji je stručna osoba i najbolje je da to bude ing. ili magistar sigurnosti koji uz to treba imati i položen stručni ispit. 

U svakom slučaju prema Zakonu o zaštiti nagradu povjerenik nije odgovoran za neki štetni događaj. Odgovoran je onaj koji donosi odluke, znači ravnatelj i njegovi stručnjaci i ovlaštenici.

U slučaju dileme najbolje je obratiti se konzultantima iz domene zaštite na radu.

U organizaciji kojom rukovodi  ravnatelj koji nema dobar stav prema sigurnosti, sigurno postoji veliki rizik za nesreću.

Previous articleOva serija na Netflixu otkriva tajne dugovječnosti
Next articleDolazi nam nagla i velika promjena vremena!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here