Home Kolumne Kako je Kina otkrila Hrvatsku zahvaljujući jednom Riječaninu i Vatrenima

Kako je Kina otkrila Hrvatsku zahvaljujući jednom Riječaninu i Vatrenima

1442
0

    Piše: Livio Defranza

Povijesni rezultat hrvatske nogometne reprezentacije nije ostao nezapažen na drugim kontinentima. U drugoj najmnogoljudnijoj zemlji Svijeta Kini, zadnjih nekoliko tjedana Hrvatska je postala pravi hit na društvenim mrezama.
Prva viralna vijest koja je uključila Hrvate zapravo nije bila vezana uz nogomet, a u njoj je glavnu ulogu imao jedan nas sugrađanin, Riječanin Martin Štokić.
Martin (za prijateje Max) je rođen u Rijeci u sušačkoj obitelji, a studirao je u Varaždinu, gdje je bio jedan od najboljih studenata generacije. Amaterski se bavio fotografijom, a kasnije taj hobi je prerastao u posao. Zahvaljujući tom poslu, Martin je počeo raditi kao fotograf na kruzerima koji putuju Tihim oceanom, i tu je upoznao svoju kolegicu, Kineskinju Jennifer, koja je porijeklom iz grada Chongqinga, a koji je inače na glasu po lijepim curama.
Zaljubili su se, i kao sto to inače biva, on je odlučio preselit ce u njen grad. Sama pomisao da je jedan muškarac spreman preselit se u toliko različitu državu i grad zbog jedne žene brzo je privukla pozornost lokalnih medija.

Max i Jennifer su dali intervju za Chongqing daily o svom zivotu u Chongqingu, o svojim poduzetničkim projektima, izazovima integracije i odluke da se presele u Chongqing. Kad je novinarska Chongqing dailya (glavne novine u četvrtom gradu Kine po veličini) upitala Maxa, koje je po njemu najljepše mjesto za život, odgovor je bio prilično jednostavan i romantičan: “Oči moje zene su najljepše mjesto”.

Naravno, tako iskreno priznanje ljubavi mnogima se svidjelo i video je pogledalo preko 2 milijuna ljudi u vrlo kratkom vremenu. Max i Jennifer na valu te promocije pokrenuli su projekt turističkih putovanja u Hrvatsku za Kineze.

Početak SP i novog otkrića hrvatskog nogometa u Kini

Kinezima nogomet nije nepoznati ali s obzirom da je nogomet u Kini tek zadnjih nekoliko godina doživio afirmaciju,
većina Kineza su uglavnom pratili reprezentacije vodeći se napoznatijim pojedincima: Neymar, Ronaldo, Messi…Za Modrića su mnogi čuli, ali mlađe generacije se ne sjećaju uspjeha iz 1998 pa je Hrvatska u očima mnogih Kineza bila autsajder. Zapravo, pobjeda protiv Argentine je mnogima otvorila oči uz saznanje da jedna mala Hrvatska igra bolji nogomet od nekih velesila.

U tom upoznavanju Hrvatske bilo je i pojedinih simpatičnih situacija, pa se tako nekim našim Hrvatima dogodilo da su putem Taobaoa naručili hrvatsku zastavu, a na kućni prag dobili zastavu Republike Srbije!
Hrvatski uspon i put tijekom SP se nastavio, i ubrzo, kao što to inače biva u Kini, nastale su razne karikature na društvenim mrežama, posvećene tematici SP.

Hrvatsku su mnogi asocirali uz lik Peppe Pig, sto iz našeg kuta nema baš puno smisla. No, Peppa Pig u Kini ima reputaciju underdoga, odnosno lika koji se bori protiv autoriteta i jačih od sebe. Zbog tog razloga često je zabranjena od strane državne vlasti jer sve to asocira na rušenje sistema, a to ovdje baš nije dobrodošlo.
Drugi razlog je što se Peppa pig na kineski zove Peiqi, sto mnoge podsjeća na izgovor koji Kinezi koriste kada izgovaraju hrvatska prezimena koja zavrsavaju na ić.

Takva reputacija Hrvatske, kao hrabre ekipe koja se bori protiv objektivno većih i bogatijih zemalja, je probudila jedan veliki respekt. Kinezi često imaju dosta stereotipno viđenje nekih država. Primjerice, po mnogima Izraelci su jako pametni, a Korejci lijepi ljudi. Ideja da je u taj kineski svijet ušla “ona mala zemlja koja šalje doma Messija i Engleze” zapravo i nije tako loša.

Nije ostala nezapažena ni predsjednica republike, pa je tako jedan dan bila glavna tema na kineskoj društvenoj mrezi Weibo s preko 400.000 tagova! U jednom trenutku čak su i neke mobilne aplikacije stavile poznate crveno-bijele kockice na svoje naslovne stranice, kao npr. Ofo (aplikacija za korištenje javnih bicikla).

Poraz od Francuske u finalu nije smanjio interes za Hrvatsku. Naprotiv, mnogi Kinezi su napisali članke s naslovom “Vidimo se zemljo Modrićevih ljudi” gdje se spominje povijest bivše drzave, rat, uspjeh 1998. na SP i prirodne ljepote.

Moram priznati da sam često imao problema objasniti gdje je Hrvatska i što je Hrvatska. Ali otkad je počelo Svjetsko prvenstvo, dnevno vidim objave mojih kineskih prijatelja na društvenim mrežama koji dijele članke o hrvatskom uspjehu.

Otkriće Hrvatske, mnogi su prokomentirali sa željom da posjete nasu zemlju. Kada uzmemo u obzir da je prije nekoliko mjeseci u vodećoj kineskoj privatnoj televiziji emitirana dvosatna emisija o Hrvatskoj, možemo zaključiti da prava navala kineskih turista tek dolazi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here