Home Vijesti Kako Njemačka smanjuje potrošnju plina?

Kako Njemačka smanjuje potrošnju plina?

157
0

U gradovima lokalne vlasti gase javno osvjetljenje, a upotreba tople vode u javnim zahodima je zabranjena kako bi se smanjila ovisnost o Rusiji.

Njemačka je prva europska zemlja po potrošnji ruskog plina. Prije invazije na Ukrajinu uvozila je više od polovice ukupne potrošnje iz Rusije i planirala je uvoziti još više kroz novi plinovod. Sada, s druge strane, mora smanjiti potrošnju za 15 posto kao i ostale zemlje Europske unije, a također počinje poduzimati mjere opreza kako bi predvidjela bilo kakve nove rezove ili blokade na bi se mogla odlučiti Rusija. Osobito s obzirom na zimu: otprilike polovica njemačkih domova grije se plinom (jedna trećina potrošnje goriva otpada na domove) i, ako su u zimskim mjesecima temperature posebno niske, to bi mogao biti veliki problem.

Mjere se poduzimaju i na nacionalnoj i na lokalnoj razini. Neki njemački gradovi građanima daju ekonomske poticaje da smanje svoju potrošnju, drugi su smanjili uličnu rasvjetu i korištenje semafora; mnoge su općine snizile temperaturu javnih bazena. U Berlinu su ugašena večernja i noćna svjetla koja osvjetljavaju 200 spomenika i povijesnih zgrada od turističkog interesa.

Grad koji je do sada uveo najdetaljniji plan uštede energije je Hannover na sjeveru zemlje. Gradske su vlasti zabranile korištenje tople vode u javnim zahodima i tuševima u bazenima, sportskim dvoranama i teretanama, obustaljen je rad javnih fontana, ugašena je vanjsku rasvjeta gradske vijećnice i muzeja te zabranjena je upotreba prijenosnih klima uređaja i uključivanje sustava grijanja prije kraja rujna.

Na nacionalnoj razini mjesecima se nastoji smanjiti ovisnost o ruskom plinu. Ministar gospodarstva Robert Habeck donio je neke teške odluke iz perspektive Zelene stranke, poput ponovnog otvaranja elektrana na ugljen – one zagađuju više od onih na plin, ali Njemačka ih ima mnogo. Vlada je također odlučila početi kupovati ukapljeni prirodni plin (također nazvan LNG) od drugih zemalja poput Katara i Sjedinjenih Država te ulagati u izgradnju postrojenja koja će omogućiti njegovo korištenje, s obzirom na to da država nije imala takva postrojenja.

Čini se da se u međuvremenu među Zelenima stvaraju podjele na one koji bi možda bili voljni za nekoliko mjeseci odgoditi definitivno zatvaranje još aktivnih njemačkih nuklearnih elektrana, predviđeno za kraj godine, i onih koji koji ne žele čuti tu opciju. Ukidanje nuklearne elektrane oduvijek je bio jedan od glavnih ciljeva Zelenih u Njemačkoj, a problem se najviše osjeća u Bavarskoj, gdje elektrana u blizini Münchena proizvodi 12 posto električne energije u zemlji, a spremnici prirodnog plina su posebno iscrpljeni

Habeck je također apelirao na stanovništvo da smanje potrošnju plina, predlažući sve kraće tuširanje i smanjenje korištenja grijanja i hlađenja prostorija. Djelomično su ovi pozivi možda upalili: Savezna udruga za energiju i vodu (BDEW) preporučila je da se diljem zemlje koristi gotovo 15 posto manje plina nego u istom razdoblju prošle godine. No, preporuka ima veze i s povećanjem troškova energije koji su se od kraja 2021. udvostručeni, a ponovno će rasti cijene od 1. listopada, uvođenjem “poreza solidarnosti” od 5 centi po kilovatsatu, koji ima za cilj djelomično nadoknaditi povećanje troškova za uvoznike plina.

Zimi će biti teže uvesti ograničenja grijanja, a u međuvremenu su u trgovinama u mnogim gradovima električne grijalice rasprodane. Kako bi se nosili s rastućim troškovima za obitelji, kancelar Olaf Scholz obećao je povećati stambene subvencije i uvesti mjere za izbjegavanje deložacija onih koji ne mogu platiti svoje račune za grijanje.

Industrijski sektor, koji troše trećinu plina koji se koristi u Njemačkoj, također je pozvan da smanji svoju potrošnju i u tom pogledu ostvareni su određeni rezultati. Automobilska tvrtka Mercedes-Benz priopćila je u srijedu da je smanjila potrošnju plina za 10 posto i da bi je mogla čak prepoloviti bez smanjenja svoje industrijske aktivnosti.

Rješenje za smanjenje uredske potrošnje ove zime moglo bi biti veće oslanjanje na rad od kuće, već korišten tijekom pandemije koronavirusa: prema nekim studijama rad od kuće bi mogao dovesti do ukupne uštede energije od 5% . U međuvremenu se u Bavarskoj neki političari pitaju je li, u ime smanjene potrošnje energije, primjereno treću godinu zaredom otkazati Oktoberfest, tradicionalni festival piva koji se održava od rujna do listopada u Münchenu i mnogim drugim gradovima.

Previous articleCure iz srpska grupa Frajle nepozvane stigle na koncert u čast Oliveru pa ‘otele’ mikrofon!
Next articleStiže toplinski val, poznat je i točan datum dolaska

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here