Home Vijesti Kako su vijećnici glasali na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća?

Kako su vijećnici glasali na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća?

357
0

Šest dana nakon sjednice riječkog Gradskog vijeća objelodanjeno je kako su glasali vijećnici po pojedinim točkama dnevnog reda. Kao što je poznato, na sjednici je tijesnim rezultatom doneseno nekoliko važnih odluka, a javnost je očekivala i rezultate pojedinačnog glasanja vijećnika s obzirom da se glasalo elektronskim putem. Zanimljivost ove sjednice je da se glasovi nisu raspodijelili po ideološkim rovovima ili uobičajenim odnosom snaga između parlamentarne većine i manjine. Iz tog razloga, glasovima vijećnika prošli su i neki prijedlozi koje uoči sjednice nije podržao gradonačelnik Obersnel.

Izbor člana Kazališnog vijeća: Lista za Rijeku + opozicija (bez Mosta) + vijećnik SDP-a

Jedna od točki koja je prošla tijesno je izbor novog člana Kazališnog vijeća HNK Ivan Zajc. Predlagatelj je bio Odbor za izbor i imenovanja koji nije podržao prijedlog gradonačelnika Obersnela da na to mjesto bude predložen Nikola Petković, a podržao prijedlog grupe vijećnika da se Gradskom vijeću predloži Bojan Šober. Prijedlog Odbora nije podržala SDP-ova koalicija osim SDP-ovca Vuka Price koji je glasao za. Zanimljivo je da prijedlog nije podržala niti Mostova Petra Mandić koja je među vijećnicima koji su Šobera predložili Odboru za izbor i imenovanja. Ona je uz PGS-ove vijećnike na toj točki bila suzdržana.

Za: HDZ, Akcija mladih, Marinko Koljanin, Josip Kukuljan, Ivona Milinović, Vuk Prica (SDP), Bura, Lista za Rijeku – 20

Suzdržani: Most, PGS – 6

Protiv: SDP (osim Vuk Prica), PGS, IDS, HSU, SDSS, Laburisti – 11

Ukidanje dvostruke naplate grobne naknade: Lista za Rijeku + opozicija (bez Burića)

Prijedlog Liste za Rijeku o ukidanju dvostruke naplate grobne naknade prošao je za jedan jedini glas. Zanimljivo je da prijedlog ni ovog puta nije podržao Hrvoje Burić zbog čijeg glasa prijedlog nije prošao ni 2017. godine. Burić ovog puta nije glasao na toj točki, da je glasao protiv ili suzdržano, prijedlog bi također prošao. Protiv je bila SDP-ova koalicija, opozicija je prijedlog podržala, kao i vijećnici Liste za Rijeku koji su na toj točki bili predlagatelji.

Za: Lista za Rijeku, Akcija mladih, Marinko Koljanin, Josip Kukuljan, Ivona Milinović, Most, HDZ – 19

Protiv: SDP, PGS, IDS, HSU, SDSS, Laburisti, 2 PGS – 14

Suzdržani: 3 PGS – 3

Nije glasao: Bura – 1

Oslobađanje od komunalne naknade za nove ulagače u IT/prerađivačku industriju: Lista za Rijeku + SDP (bez Brauta i IDS-a) + opozicija (bez Burića)

Iako je prijedlog Liste za Rijeku oslobađanja od komunalne naknade za nove ulagače u IT/prerađivačku industriju prošao vrlo uvjerljivo, zanimljivo je društvo koje nije podržalo ovaj prijedlog. Na istoj strani su se našli Vojko Braut, koji je jedini SDP-ovac koji nije podržao prijedlog, IDS-ov Oskar Skerbec i Hrvoje Burić (Bura) koji je ostao suzdržan.

ZA: Lista za Rijeku, SDP (osim Vojko Braut), PGS, SDSS, Laburisti, HSU, HDZ, Akcija mladih, Marinko Koljanin, Josip Kukuljan, Ivona Milinović, SDP (osim Vojko Braut) – 34

Protiv: Vojko Braut (SDP), IDS – 2

Suzdržan – Bura – 1

Izbor članova kulturnih vijeća: SDP-ova koalicija + Koljanin + Kukuljan

Jedna od točki koja je na sjednici prošla s kvalificiranom većinom od samo jednog glasa je i ona o izboru članova kulturnih vijeća. Za prijedlog je glasala SDP-ova koalicija, protiv ili suzdržano HDZ, AM, Most. Lista za Rijeku je također glasala suzdržano ali su presudila dva glasa nezavisnih vijećnika Koljanina i Kukuljana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here