Home Vijesti Kandidat favorita na talijanskim izborima veličao Hitlera. Izbačen iz stranke

Kandidat favorita na talijanskim izborima veličao Hitlera. Izbačen iz stranke

51
0

Krajnje desna talijanska stranka Braća Italije (Fratelli d’Italia), za koju se pretpostavljalo da će pobijediti na nedjeljnim izborima, suspendirala je jednog od svojih kandidata jer je hvalio Adolfa Hitlera na društvenim mrežama.

U objavi na Facebooku iz 2014. Calogero Pisano, stranački koordinator u Agrigentu na Siciliji, usporedio je čelnicu Giorgiu Meloni s “velikim državnikom od prije 70 godina”. Dodao je da je mislio na “Nijemca”, a ne na Benita Mussolinija, piše BBC.

Stranka je rekla da Pisano više ne predstavlja Braću Italije ni na kojoj razini. Meloni pokušava udaljiti Braću Italije od njihovih neofašističkih korijena Braća Italije vodi u anketama uoči glasovanja u nedjelju, a obećali su smanjenje poreza te najavili tvrd stav prema imigraciji.

Pisano je također izrazio podršku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, prenijela je talijanska novinska agenciji Ansa.

Ruth Dureghello, predsjednica Rimske židovske zajednice, kritizirala je Pisanove komentare. Rekla je da je “neprihvatljivo da u sljedećem parlamentu sjedi netko tko veliča Hitlera”, izvijestila je Ansa.

Braća Italije, stranka osnovana 2012., ima svoje političke korijene u Talijanskom socijalnom pokretu (MSI), proizašlom iz fašizma diktatora Benita Mussolinija. Stranka je zadržala logo poslijeratnih stranaka krajnje desnice: trobojni plamen, koji se često percipira kao vatra koja gori na Mussolinijevom grobu.

Meloni kaže da želi smanjenje poreza i da talijanski predsjednik bude izabran narodnim glasovanjem. Ona također vodi kampanju protiv prava LGBT osoba, želi pomorsku blokadu Libije i više puta je upozoravala na “muslimanske migrante”. Meloni odbacuje etiketu fašizma.

Na posljednjim talijanskim izborima 2018. njezina je stranka dobila nešto više od četiri posto glasova, no sada je favorit za pobjedu. Uz potporu druge dvije desničarske stranke, Lige i Forza Italia, ankete pokazuju da idu prema većini u dva doma talijanskog parlamenta.

Previous articlePoznato kad će biti emitirano važno Putinovo TV obraćanje nakon misteriozne odgode
Next articleNadja pomoću aplikacije saznala da je dečko vara: Djevojke napravite ovo ako sumnjate u svog partnera!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here