Home Kolumne Karamarko: Mostexit iz katastrofalno odrađenog postizbornog procesa

Karamarko: Mostexit iz katastrofalno odrađenog postizbornog procesa

3470
0
Piše: Boris Bradarić
Piše: Boris Bradarić
Piše: Boris Bradarić

Ne tako davno, u jeku najžešće medijske hajke, Mostovci su se pozvali na njemačku demokratsku praksu u stvaranju postizbornih koalicija. Šest mjeseci kasnije, u slučaju
Karamarko, koji je samo kap koja je prelila čašu, na vidjelo je izašlo ono što sve političke stranke nastoje sakriti kao “zmija noge”.
Političke stranke su postale interesne organizacije preko kojih pojedinci i grupe nastoje kontrolirati proračun ili “human resource” u javnoj privredi i upravi.
Priča o partizanima, ustašama , lijevima i desnima je samo za kost koja se baca građanima koji se kolju oko nje.

Slučaj Karamarko je na svijetlo dana iznio dva velika hrvatska problema:

1. Stvaranja stranačkih kultova ličnosti prema uzoru na najcrnje autokrativne režime na svijetu

2. Katastrofalan nesistemski rad stranaka između dva izborna perioda

Jedan i drugi problem za rezultat nam donose to da stranke nisu u stanju napraviti niti jedan profesionalno složen izborni program, koji će onda stranci služiti kao temelj za pregovore u stvaranju kolicijskog ugovora sa partnerima s kojim će obnašati vlast. Taj koalicijski sporazum služi onda Premijeru da može voditi Vladu sljedeće 4 godine po točno zactanom programu i obavezuje ga na njegovo izvršenje.
Saborski zastupnici vladajuće koalicije na temelju tog dokumenta kontroliraju rad Vlade kojoj su kroz svoje potpise dali i mandat.
To je taj krug koji se mora zatvoriti da bi svaka Vlada mogla odraditi uspješno svoj mandat, i da se mi birači ne bi osjećali prevarenima odlukama i postupcima Vlade
koji nisu bili dio izbornog programa i koalicijskog ugovora. To je ta njemačka demokratska praksa o kojoj priča MOST i koja fenomenalno funkcionira u zemljama koje njeguje modernu liberalnu demokraciju.

Na prošlim izborima stranka Pametno je jedina imala izborni program koji je sličio na one koje donose njemačke, nizozemske, belgijske ili bilo koje druge stranke koje njeguju modernu liberalnu demokracije. Sve ostalo je bilo jadno.
Danas u Saboru sjede ljudi za koje izglede ni vlastita mama nije dala glas ali su preko predizborih kolicija došli u poziciju da nam kroje sudbinu. I Karamarko i Milanović su takvim marginalnim skupinama otvorili vrata hrvatskog Sabora s potporom koja se svodi na statističku pogrešku. Ova dva “alfa mužjaka”, uzela su sebi za pravo da Hrvatsku podijela na dva protivnička tabora. Velika većina onih koji sada sjede u Saboru, najvjerojatnije se ne mogu niti skoncentrirati na dvije A4 stranice stručnog teksta, a kamoli ga još i razumjeti. Možete li zamisliti da su takvi u stanju pročitati i razumjeti 250 stranica belgijskog koalicijskog sporazuma?

Reforme koje su najavili neki Mostovi ministri, Orepić, Alibegović, Dobrović nisu dio kolicijskog sporazuma izmedu Domoljubne koalicije i Mosta, pa svaka ad-hoc reforma u bilo kojem ministarstvu stvara tenzije kod koalicijskih partnera. Hrvatske stranke su stranačke mašinerije koje prije svega brane interese svoga članstva i interesnih skupina koji su ih dovele na vlast. Interesi predsjednika stranke, članova, lobista su na prvom mjestu, a ne interesi hrvatskog naroda.

Da bi Hrvatska riješila ovaj problem morat će se početi baviti uzrokom, a ne posljedicama. Uzroci leže u hijerarhijskoj i organizacijskoj strukturi samih stranaka i ona dva problema koje sam naveo na početku mogu se rješiti samo jasnom zakonskom regulativom, novim zakonom o političkim strankama i novim zakonom o izborima.

MOST-u treba biti jasno da su svoju šansu propustili kada su dali podršku premijeru, a da nisu potpisali koalicijski sporazum. Treba biti pošten i vratiti mandate
predsjednici i raspisati nove izbore.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here