Home Kolumne PRESSING: HDZ, ništa o seksu u školama!

PRESSING: HDZ, ništa o seksu u školama!

1791
1
sustar
Piše: Giancarlo KRAVAR

Ruši se, najvjerojatnije, reforma obrazovanja koju je pokrenula lijeva vlada premijera Zorana Milanovića. I to pod dirigentskom palicom Riječanina, ministra znanosti obrazovanja i sporta Predraga Šustara. Da podsjetim, Šustar je bio gradski vijećnik Hrvatskih laburista, ali kada je ta stranka polučila neuspjeh na izborima, upisao se u HDZ, očigledno zbog većih političkih ambicija.

Predrag Šustar, vrlo je obrazovani stručnjak i znalac, ali je i vojnik Partije. I to one desne, nazadnjačke, hadezeovske. Sve vrijednosti koje je u program reforme obrazovanja unio bivši ministar i najpopularniji političar u PGŽ Željko Jovanović mogle bi pasti u vodu, pa tako i nastava o seksualnom odgoju u osnovnim i srednjim školama.

Prava šteta. Prema velikom istraživanju koje je provedeno još 2008. godine, pokazalo se da mladi u Hrvatskoj stupe u svoj prvi seksualni odnos sa nepunih 16 godina u prosjeku, što znači podosta njih i puno ranije. Kud boljeg argumenta da osim roditeljske poduke, i u višim razredima osnovne škole, djeca uče o ljubavi, o pažnji, o nježnostima, ali i o opasnostima koje vrebaju ako se neodgovorno krene u spolne odnose.

Ne radi se samo o tome da ne bude seksualnog u školama, već bi se i o multikulturanosti moglo učiti drugačije. HDZ je pod snažnim utjecajem konzervativnih krugova Katoličke Crkve, koja inzistira na domoljubnom i vjerskom pristupu cujelokupnom odgojno-obrazovnom sustavu, tako da bismo uskoro umjesto i o europskoj, te svijetskoj kulturi mogli biti fokusirani samo na onu nacionalnu. I to još uz umanjivanje zavičajne kulture…Za ponadati se je da se to ipak neće dogoditi, te da će učenici, učiti i o Rijeci, i o Hrvatskoj, i o Evropi i o svijetu, te o odgovornom seksu!

1 COMMENT

  1. Htio bih samo podsjetiti da je gospodin Šustar studirao u Padovi, te da je bio među osnivačima Odsjeka za talijanistiku na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Stoga je u nacionalnom/kulturnom pogledu zasigurno osoba širokih vidika.
    P.S. Rečeno mi je da krasno govori talijanski.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here