Home Vijesti Kineske bolnice pretrpane bolesnom djecom, širi se ‘misteriozni virus’

Kineske bolnice pretrpane bolesnom djecom, širi se ‘misteriozni virus’

277
0

Tajanstveni val upale pluća koji se nedavno širi Kinom varijanta je Covida, potvrdio je vrhunski liječnik, ali nije novi virus i još nema mjesta panici.

Posljednjih tjedana bolnice u Kini bile su preplavljene bolesnom djecom i bilo je strahova da bi se bolest mogla proširiti izvan kineskih granica kao jezivi podsjetnik na rane dane pandemije koronavirusa. Kaže se da se obližnje zemlje, poput Indije, pripremaju uhvatiti u koštac s bolešću koja je već stigla u Europu, a Danska i Nizozemska potvrdile su priljev slučajeva.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) rekla je da prati situaciju i zatražila je od Kine da pruži više detalja. Sada je dr. Gareth Nye, voditelj programa za medicinsku znanost i Medicinsku školu u Chesteru, naglasio da ovo stanje nije nova bolest poput Covid-19 – već bi mogao biti još jedan virus Covida.

Stručnjak je za Daily Star rekao: “Čini se da je istina da Kina bilježi porast respiratornih bolesti, posebno kod djece, ali što je ključno, ovo nije nova bolest kao što je bio Covid-19. Ovo je jednostavno povećanje bolesti koje već poznajemo o, naime još jednom Covid virusu SARS-CoV2, gripi, bakteriji koja uzrokuje upalu pluća i respiratorne viruse.

“Prvo, želio bih naglasiti da, kao i kod Covida, ova mišljenja mogu biti podložna promjenama kako više informacija bude izlazilo na vidjelo. Kako trenutno stoji, nema potrebe za velikom panikom u vezi s ovim novim valom bolesti.

“Sada kada vidimo kombinaciju virusa i bakterija, to je vjerojatnije zbog načina na koji se naša tijela nose s bolešću sada nakon godina Covid restrikcija. Već smo vidjeli učinak porasta Streptokoka A kod djece prošle zime i došlo je do sličnog porasta sličnih infekcija u SAD-u nakon uklanjanja socijalnog distanciranja, tako da je u biti ovaj porast očekivan, a ne uzrokovan novim bolestima, što jednostavno rečeno, znači da ne bismo trebali vidjeti Covid 2.0.”

Međutim, nastavio je ustvrdivši da se porast bakterijske bolesti pneumonije kod djece koju WHO “pomno prati” može objasniti vrlo jednostavnim razlogom. Prema riječima doktora:

„Propuštanje ključnog ‘širenja zaraze’ normalnih zimskih infekcija tijekom godina kada je Covid bio prisutan, osobito kod djece koja su imala poremećene društvene interakcije kroz školu, objašnjava to time što sposobnost da se borite protiv infekcija dolazi od toga što ste ranije vidjeli bolesti.

“Neka se djeca jednostavno prvi put susreću s ovom bolešću i bore se da je prebrode bez pomoći.” Dr. Nye dao je četiri glavna savjeta za pomoć u borbi protiv – ili izbjegavanja – bolesti:

Ako imate aktivnu bolest, izbjegavajte kontakt s drugim ljudima ako je moguće ili koristite dobru higijenu i maske

Budite u tijeku s dostupnim cjepivima, osobito za djecu

Prvih pet dana bolesti prije kontaktiranja liječnika opće prakse koristite lijekove koji se izdaju bez recepta. Farmaceuti su također velika podrška.

Nabavite kvalitetan toplomjer za uho da provjerite visoke temperature

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here