Home Vijesti Kod Bribira pronađene ljudske kosti!

Kod Bribira pronađene ljudske kosti!

8
0
Ilustracija

Tijekom uređenja središta Bribira i radova koji već par dana ondje traju, u širokom pripremnom iskopu terena ispred Doma kulture pronađene su ljudske kosti.

Pripremni radovi što ih je trebala izvesti Županijska uprava za ceste, u suradnji s Vinodolskom općinom, a vrijedni su, prema izvedbenom elaboratu, 400 tisuća kuna, odmah su obustavljeni.

Na teren, na mjesto tog gotovo senzacionalnog otkrića, trebali bi izići predstavnici nadležnih institucija i stručnih ustanova jer, prema svemu sudeći, a kako govore i općinski čelnici, ali i mještani Bribira, na tom mjestu je nekada bilo groblje.

Problem seže unatrag više od 70 godina kada je ondje bio građen Zadružni dom, kasnije nazvan Domom kulture, a otvoren je 1949. godine. U narodu je ostala usmena predaja o tome da su već tada tamo pronađeni ostaci ljudskih skeleta.

Diplomirani arheolog Ranko Starac objavio je u članku pod naslovom „Sakralna arhitektura srednjovjekovnog Vinodola” da su unutar povijesne jezgre Bribira, crkvenog središta Vinodola u srednjem vijeku, uočeni po vrtovima – i tragovi kasnoantičke, kao i ranosrednjovjekovne keramike.

Napisao je i da je “nakon Drugoga svjetskog rata devastirano ranosrednjovjekovno groblje na predjelu Štale moglo biti izvrsnim tumačem rane povijesti ovog naselja, koje spominje već car Konstantin Porfirogenet”.

“Sačuvani skromni nalazi grobnih priloga – željezni nožići koji su ležali uz bok kostura (po sjećanjima prekopavača) opet upućuju na ‘poganski’ horizont groblja u neposrednoj blizini naselja koje ima kakav-takav kontinuitet položaja i funkcije još od ranijih stoljeća antike”, istaknuo je Starac.

Previous articleApel starijim građanima: Izbjegavajte javni prijevoz!
Next articleDominique Kirchner Reill (University of Miami): Kako je karizmatični populist prije 100 godina Riječanima pokvario Božić!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here