Home Vijesti Kod Kosog tornja otkriveno najveće nalazište mozaičnih podova u Hrvatskoj!

Kod Kosog tornja otkriveno najveće nalazište mozaičnih podova u Hrvatskoj!

1712
1

Zaštitna arheološka istraživanja, otkrila su jučer novih 40 kvadrata mozaičnih podova nekadašnje ranoškršćanske bazilike iz 5. stoljeća, jedne od najstarijih u Rijeci. Prema tvrdnjama arheologa može se govoriti o dosad prostorno najvećem nalazištu mozaičnih podova ovako dobre očuvanosti na razini cijele Hrvatske. 

Mozaici ponavljaju iste motive kojei su već ranije pronađeni – križeve, valovnice, rombove i pletenice, a pronađeni su u ulaznom dijelu nekadašnje bazilike i u glavnoj prostoriji. Podnica ispod samih mozaika je u vrlo lošem stanju jer je u dijelu »propala« pod težinom zvonika, a djelomično su je nagrizle i podzemne vode te ranije postavljani dijelovi kanalizacijskog sustava. Kada se budu znali svi parametri, raspisat će se urbanističko-arhitektonski natječaj za konačno uređenje i popločenje ovoga dijela Staroga grada (koji se proteže duž Trga Pul vele crikve te dijela Užarske ulice ispred Croatia recordsa), a u sklopu tog rješenja ponudit će se i način prezentacije svih nalaza koji su ovdje pronađeni poput mozaika, ostataka rimskih termi, antičkog bedema, srednjovjekovnog groblja i kamenog sarkofaga. 
    
Upravo će kameni sarkofagu iz 5. stoljeća, danas izvaditi i smjestiti u lapidarij riječkoga Pomorskoga i povjesnog muzeja. 

Riječka bazilika iz 4. i 5. stoljeća oko koje ovih mjeseci niču nova arheološka nalazišta najstarija je riječka crkva  koja je ležala točno na ostacima prije izgrađenih rimskih termi. Dio se nalazio na prostoru današnjeg Trga i Kosog tornja, a ostatak je smješten ispod današnje crkve Uznesenja Marijina. I najnovija otkrića pomoći će rekonstrukciji drevne Tarsatice na kojima se razvila današnje Rijeka svjedočeći da je povijest našeg grada puno starija nego što se donedavno mislilo.

Previous articleHrvatska protiv Rusije otvara sezonu u Svjetskoj ligi
Next articleShopping u Trstu nije samo stvar nostalgije

1 COMMENT

  1. Obavezno pokriti asfaltom!!!! Da ne bi ljudi mislili da je ovaj grad mozda nastao prije 1945-e :-))))))

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here