Home Vijesti Shopping u Trstu nije samo stvar nostalgije

Shopping u Trstu nije samo stvar nostalgije

1289
1

Kupujmo hrvatsko i kupujmo u domovini, poruke su kojima bi – nadaju se političari – trebali pomagati domaćem gospodarstvu da opstane. No, hoće li opstati, s obzirom na osjetna poskupljenja svega (i sitno je bitno!) džep prosječnog Hrvata? Kupovali bi naši ljudi od domaćih trgovaca, no lisnice su sve tanje, pa je računica kako uštedjeti i opstati postala – način života. U takvim okolnostima sniženja su postala jedine prigode za kupnju.

– Kupujem isključivo na mjestima koja oglase sniženja ili akcije – priča Riječanka u jednoj od tršćanskih robnih kuća.

Božićna i novogodišnja kupnja doslovce su ispraznile police prodavaonica u Trstu. Ispražnjene su čak i police s igračkama, a da nije, kažu nam u omiljenom dječjem dućanu Lupus in fabula, karnevalske ponude – zjapile bi prazne. Sniženja su oduvijek bila ono što je naše ljude privlačilo u kupnju preko “grane”. Dok u nas gotovo ne možete pronaći sniženja veća od 30 i 50 posto, u Trstu su do 60 posto, a za neku robu i 80 posto.

Tako, primjerice, u riječkoj Mareelli zimsku kolekciju snize 30 posto, u Zagrebu 40, a u Trstu čak 60 posto, pa ćete dugi kaput čija je puna cijena bila nedostižnih 3400 kuna u Rijeci platiti 2300 kuna, u Zagrebu 1950 kuna, a u Trstu 1350 kuna. Muška odjeća također je snižena, no izbora je nešto više. Kaputi od tristotinjak eura sada stoje nešto više od stotinu, a samtaste hlače sa 80 ili 100 eura pale su na 39 do 69 eura. Muške su dokoljenke na akciji, pa ćete u Calzedoniji platiti tri para po punoj cijeni, a iz trgovine iznijeti čak šest. No sniženja ima i za jeftiniju robu.

Tako je u generacijski poznatoj Bati preostala ponuda snižena za 50 do 60 posto, u nas još skromnih 30-ak, pa je tim jasnije što su čizme “pozobane”, no ostalo je još nešto cipela, dječje obuće i torbica. Za ljubitelje Furlica – loša vijest. Jedini licencirani dućan – opustošen je, a na policama su već neki novi modeli, ali po punoj cijeni.

Pittarelo je oglasio sniženja i do 70 posto, no ponuda je prilično loša, a zaštitari na vratima ubijaju volju za detaljnijim razgledavanjem. Najbolja sniženja ipak su ona na dječju opremu i odjeću. Tako je kaput za dječaka snižen sa 64 eura na samo 20, za djevojčice sa 70 na 24, deset pari dokoljenki stoji 10 eura, a pidžame 5 do 9 eura.

Skijašaka je oprema ispod svake cijene pa se, čak iako ove godine više nećete skijati, isplati kupiti za dogodine. Kraće i tanje jakne za odrasle, koje su stajale 100 do 220 eura, sada su 22 do 69 eura. Hlače su od 10 do 50 eura, ovisno o kvaliteti. Rukavice 5 do 25, a odijela 60 do 180 eura.

Dječjoj su odjeći cijene gotovo upola niže. Sniženja ima i u trgovinama s markiranom robom, no trgovci se ondje drže prilično rezervirano te tršćanska ljubaznost nije tradicija koju njeguju. No, čini se da i nemaju previše razloga za to jer su i njihove police – poluprazne. (večernji list)

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here