Home Vijesti ‘Kod pacijenata s koronom se pojavilo nešto novo, ne znamo s čime...

‘Kod pacijenata s koronom se pojavilo nešto novo, ne znamo s čime bismo to povezali…’

843
0

Novi soj koronavirusa, omikron, izazvao je veliku zabrinutost u cijelom svijetu, a prvi je put zabilježena 11. studenoga 2021. godine u Bocvani. Znanstvenici o njemu znaju jako malo, a ono čega se najviše pribojavaju su njegove mutacije kojih ima jako puno, piše net.hr.

Što se tiče aktualne situacije s epidemijom i pacijentima koji se nalaze na liječenju od bolesti covid-19, pulmolog Saša Srića kaže kako zadnjih dana uočavaju specifične situacije.

Kaže kako su do sada najčešće komplikacije, uz ove respiratorne, bile nagle smrti zbog plućnih embolija zbog toga što su pacijenti bili izloženiji začepljenjima krvnih žila (što u plućnim arterijama, što u moždanim arterijama) i naglim smrtima zbog tromboza odnosno embolija.

“U zadnjih nekoliko dana zabilježili smo pacijente kod kojih je suprotna priča. Pacijente koje smo respiratorno znali ‘popraviti’, skinuli bismo ih na male doze kisika te je bilo pitanje trenutka kada će skroz biti odvojeni. Međutim, oni su razvili opsežne hematome što u trbušnoj stijenci, što u mišićima, koji su se prezentirali bolovima u trbuhu, odnosno bolovima u predjelu tog hematoma”, pojašnjava nam pulmolog, dodajući primjer jednog pacijenta koji je razvio veliki hematom, a koji se spustio u testise.

Kaže kako ovakve slučajeve nisu imali, ali zadnjih nekoliko dana ih primjećuju. “I to nisu izolirani slučajevi nego moram priznati da je relativno velik broj slučajeva koji se pojavio, u zadnjih dva do tri dana, pet do šest takvih slučajeva. To je nešto što je novost, a ne znamo s čime bismo u ovom trenutku povezivali”, pojašnjava nam.

Previous articleFestival čokolade u Opatiji donosi nenadmašne slastice i atraktivna događanja
Next articleZadar dobio Partizan s 58 razlike u neviđenoj utakmici na ovim prostorima!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here