Home Najnovije Komadina odgovorio Plenkoviću: Ne stanuje sva pamet u Banskim dvorima

Komadina odgovorio Plenkoviću: Ne stanuje sva pamet u Banskim dvorima

140
0

Župan Primorsko-goranske županije, Zlatko Komadina, za N1 je komentirao epidemiološku situaciju u županiji i odgovorio na prozivke premijera Andreja Plenkovića, da se lokalni i županijski stožeri služe politikantstvom.

“Evidentno je da je problem cijepljenja potaknuo Plenković. Razumijem Plenkovića da mu nije lako, ali prijetiti da će oduzeti pravo zavodima da budu regionalni, provodi diktat nad stručnim mišljenjima. Ne stanuje sva pamet u Banskim dvorima, gdje god su medicinski fakulteti postoje stručnjaci, a ovo što se dogodilo je posljedica kašnjenja protokola o redoslijedu cijepljenja”, rekao je Komadina.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Vladimir Mićović, djelatnik je s dugogodišnjim iskustvom, doktor znanosti i profesor epidemiologije, rekao je Komadina. “Ljudi imaju pravo na svoj stav i mišljenje, ne treba se s njima obračunavati”, dodao je.

Istaknuo je da je zbunjujuća situacija nastala zato što ju je država izazvala. “U državi su izazvali zbunjolu koja se sad rješava, ne vidim zašto se prijeti nastavnim zavodima, kojima upravljaju županije. Nisu pogriješili”, rekao je Komadina, dodavši da su nastavni zavodi sami zaključili kojim redom i na koji način cijepiti ljude, jer nisu imali naputak iz države. “Sad je došao naputak i ne vidim razloga za nervozu premijera Plenkovića i pozivanje na politikantstvo”, rekao je Komadina.

Za Nacionalni stožer Komadina kaže da su se “malo ponekad pogubili”. “Ali zato se ne uzvraća silom na lokalne i regionalne stožere, jer vidim da slična mišljenja imaju i drugi stožeri, građani imaju pravo prihvatiti ili ne prihvatiti cjepivo, a dužnost liječnika je da informiraju građane čime se cijepe”, rekao je Komadina.

“Naš Zavod je cijepio sve cjepivima koje je imao, nije nikoga necijepio, samo su izdali preporuku koje kategorije se mogu cijepiti. Dok nije bilo državnog naputka, pozvali su ove mlađe od 60 godina s kroničnim bolestima. Sljedeće cijepljenje će ići po naputku državnog stožera, koji je glavni stožer”, kazao je Komadina, dodavši da je u mnogim zemljama Europske unije slična priča te da je i njemačka kancelarka Angela Merkel rekla da cjepivom AstraZenece neće cijepiti starije od 55 godina.

“Po meni je sad ta dvojba riješena. Sljedeće cijepljenje će ići po državnom naputku”, ponovio je.

Što se tiče izjave premijera Plenkovića da bi svi zavodi trebali biti ispostave državnog zavoda, Komadina smatra da je to neprimjereno.

“Osnivač zavoda je županija i po meni je sasma neprimjereno da se prijeti izmjenama zakonskih rješenja da postanu državne ispostave na ovom području. Mislim da je premijer Plenković to rekao u afektu i ako razmisli, vjerujem da će odustati od ovoga što je naumio”, rekao je Komadina, dodavši da je problem u cijeloj situaciji nastao na samom početku, kad nije bilo jasno rečeno kakav je plan i što će se kada raditi, a što je trebao odrediti Nacionalni stožer.

Previous article6,1 posto pozitivnih testova u PGŽ
Next articleIskustvo s ruskim cjepivom iz prve ruke: Kako funkcionira vakcinacija Sputnikom u Rusiji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here