Home Vijesti Končar: Slušaj, Ivo, bio sam u zatvoru – Sanader: Nema to veze!

Končar: Slušaj, Ivo, bio sam u zatvoru – Sanader: Nema to veze!

949
0

“Slušaj, Danko, moram apelirati na tvoje domoljublje. Ako si već naumio kupiti Brodotrogir, kupi i splitsko brodogradilište, Brodosplit. Za 3. maj imamo kupca, za Kraljevicu također, ali za Brodosplit nemamo nikoga”, rekao je premijer Ivo Sanader Danku Končaru, vlasniku tvrtke Kermas Limited, nakon što mu je ovaj iznio ideju o kupnji hrvatskih brodogradilišta. Ispričao je to Končar u intervjuu za tjednik Globus.

“Dobro, kad mi već dajete Brodosplit, dajte mi onda i sva ostala brodogradilišta koja idu u privatizaciju, pa ću ih ja sve zajedno po horizontalnoj liniji racionalizirati”, odgovorio je Končar Damiru Polančecu i Sanaderu.

Bila je riječ o brodogradilištima Brodosplit, Brodotrogir, 3. maj, Kraljevica i BSO, koji je zapravo dio Brodosplita. Ukupna cijena tih pet brodogradilišta (ako BSO i Brodosplit računamo kao dva), a s obzirom na to da je investitor morao podmiriti 40 posto duga tih brodogradilišta, iznosila milijardu i 200 milijuna eura. To je, kako kaže Končar, nešto manje od polovice vrijednosti svih njegovih tvrtki.

Od natječaja za brodogradilišta odustao je prvi put jer je naišao na velik otpor u svojoj obitelji, ali i kod svojih prijatelja, kaže.
Kada se doznalo da je u bivšoj državi osuđen na 12 godina zatvora zbog gospodarskog kriminala i “pljačke društvene imovine” (u okružnom zatvoru u Zagrebu i kaznionici u Lepoglavi proveo je od studenoga 1976. do prosinca 1983., kad je, nakon izvanrednog smanjenja kazne na devet godina zatvora, pušten na uvjetni otpust), Končar je to pokušao iskoristiti kao ispriku da se povuče iz biznisa s brodogradilištima.

Sanaderu je kazao za to, na što mu je tadašnji premijer odgovorio: “Nema to nikakve veze, to se dogodilo u onoj bivšoj državi. I ne vidimo sada razloga zašto ti ne bi u ovoj našoj novoj Hrvatskoj mogao imati zapaženiju ulogu”, odgovorio mu je Sanader, kaže Končar. “Bio je to, s njegove strane, ljudski odgovor. Ili možda bolje rečeno: kršćanski odgovor”, komentira Končar.
Končar se na koncu javio na natječaj za tri brodogradilišta: Brodotrogir, Kraljevicu i 3. maj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here