Home Mozaik Konobar jurio za mušterijom u Saint-Tropezu: ostavio je “samo” 500 eura napojnice

Konobar jurio za mušterijom u Saint-Tropezu: ostavio je “samo” 500 eura napojnice

107
0
saint tropez

Čovjeka su slijedili do parkirališta i zamolili da udvostruči iznos: “To je 1000 eura”. Fenomen koji nije nov na Francuskoj rivijeri gdje se povela polemika oko kartoteke najbogatijih klijenata

Ovog puta nije bilo iznenađenja u trenutku izdavanja računa, već je konobar bio taj koji je direktno jurio mušteriju za veliku napojnicu. Dogodilo se to u Saint-Tropezu, “vrlo bogatom Talijanu” koji još nije identificiran. Prema lokalnim novinama, muškarac je ostavio 500 eura napojnice u restoranu u kojem je upravo večerao. Iznos se nije smatrao zadovoljavajućim. I tako su ga stigli na klupskom parkiralištu i pozvali da još jednom provuče karticu kako bi došao do barem tisuću eura.

Konobar je jurio za mušterijom do parkirališta

O tome su izvijestile lokalne novine Nice Matin i Var Matin, koje su citirale francuskog prijatelja anonimnog Talijana.

“Mislio je da je velikodušan ostavljajući 500 eura, ali umjesto toga je ukoren. Konobar mu je rekao da to nije dovoljno i da se još može malo potruditi kako bi stigao do tisuću eura jer je dosljednije približiti se 20% ukupnog iznosa njegovog računa.”

Na Francuskoj rivijeri registriraju kupce

Epizoda je to koja se uklapa u širi kontekst, s obzirom na to da već nekoliko dana na Francuskoj rivijeri traje polemika oko navodnog “filinga” kupaca od strane lokalaca. Prema nedavnom istraživanju, u najpoznatijim područjima Francuske rivijere sada je uobičajeno ne rezervirati stol za mušterije koji se smatraju nedovoljno bogatima ili velikodušnima. U biti, u trenutku rezervacije, restoran provjerava nalazi li se ime u arhivi kupaca i kakve su njegove potrošačke navike: što je naručio, koliko je potrošio i s kojom konačnom napojnicom. Ukratko, pravi screening.

Povodom problema intervenirala je i gradonačelnica Sylvie Siri, koja je osim riječi kao što su “reket” i “iznuda”, odlučila reagirati. Oblijepila je gradske restorane i barove naljepnicama “Signal Conso”. To je inicijativa koja potrošačima omogućuje, korištenjem QR koda prijavu bilo kakvog zlostavljanja.

Primjer SAD-a

Ali je li napojnica obavezna? Općenito nikad se ne ostavlja više od 20% računa, ali svaka zemlja ima svoju tradiciju. Sjedinjene Države su, primjerice, zemlja u kojoj je kultura “davanja napojnica” uobičajena praksa. Ovo nije neopravdana tvrdnja, s obzirom da u Americi postoje radnici koji se zovu “tipped” kojima većinu plaće čine napojnice. Toliko da poreznoj upravi plaćaju iznos koji obračunava poslodavac u iznosu od 10% onoga što je “prodano”. Usluga nije uključena u cijenu, a u barovima i restoranima napojnica je obavezna i iznosi 15-20% od iskorištene usluge.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here