Home Vijesti Koronavirusni užas Ekvadora: Mrtvačnice pune, tijela nagomilavaju u sedam redova po kupaonicama!

Koronavirusni užas Ekvadora: Mrtvačnice pune, tijela nagomilavaju u sedam redova po kupaonicama!

2159
0

Liječnici na prvoj liniji u jednom od epicentra coronavirusa Latinske Amerike svjedoče o svakodnevnim užasima s kojima se susreću u ekvadorskom gradu čiji se zdravstveni sustav urušio.
U jednoj bolnici u Guayaquilu preplavljenoj pacijentima Covid-19 osoblje je moralo nagomilati tijela u kupaonicama jer su mrtvačnice pune, kažu zdravstveni radnici.
U drugoj liječnik svjedoči da su liječnici bili prisiljeni zamotati i skladištiti leševe kako bi mogli ponovo koristiti krevete na kojima su umrli.
Ekvador je zabilježio blizu 23.000 slučajeva koronavirusa i gotovo 600 smrtnih slučajeva, pri čemu je Guayaquil – koji neki nazivaju “latinoameričkim Wuhanom” – bio daleko najgori pogođeni grad. No, smatra se da je stvarna cijena daleko veća.
Šokantne slike tijela koja su ostavljena na ulicama i koja su u ožujku i travnju postala viralna poslal su upozorenje na sposobnost virusa da sruši krhke zdravstvene sustave i sustave mrtvačnica, posebno u zemljama u razvoju.

35-godišnja medicinska sestra u prvoj bolnici, koja je govorila pod uvjetom anonimnosti, rekla je da je trauma onoga što je vidjela utjecalo na nju profesionalno i osobno.

Kada je u ožujku izbila zdravstvena kriza, svaka je medicinska sestra prešla na brigu od 15 pacijenata do 30 u razmaku od samo 24 sata.
mnogo puta smo morali zamotavati tijela i čuvati ih u kupaonicama, rekla je medicinska sestra.
Tek kada su tijela bila „naslagana u  šest ili sedam redova, došli su ih sakupljati.“
Kaotične scene potvrdila je 26-godišnju kolegica, također medicinska sestra.
“Bilo je mnogo mrtvih u kupaonicama, mnogi su ležali na podovima, a mnogi mrtvi u foteljama”, rekla je
Zdravstveni sustav Guayaquilla urušio se pod pritiskom koronavirusa i čini se da ima katastrofalne učinke.
U prvoj polovici travnja provincija Guayas, čiji je glavni grad Guayaquil, zabilježila je 6.700 smrtnih slučajeva, što je više od tri puta više od mjesečnog prosjeka.
Pretpostavlja se da je stvarni broj smrtnih slučajeva Covid-19 daleko veći od službenog broja od manje od 600.

Predsjednik Lenjin Moreno priznao je da su službeni coronavirusni podaci Ecuadora razlikuju od stvarnih podataka.
28-godišnji liječnik u drugoj bolnici u Guayaquilu, koji je također inzistirao na anonimnosti, iznio je sličnu tmurnu sliku zdravstvenih službi u krizi.
“Tijela su bila u hodnicima hitne službe jer je mrtvačnica bila puna”, rekao je liječnik, opisujući “20 do 25 leševa” koji čekaju da budu odvedeni.
“Na nama je bilo da skupimo i zamotamo leš i spremimo ga kako bismo mogli dezinficirati krevet za sljedećeg pacijenta”, dodao je.
Kada se vratio kući, nakon 24-satne smjene, bolile su ga noge, pokušao se odmarati, ali tada ga puca “noćna mora”.
Pandemija je s nesrazmjernom snagom pogodila Ekvador.

Gotovo 70 posto slučajeva Ekvadora potječe iz obalne provincije Guayas, koja uključuje Guayaquil. A lokalna procjena broja smrtnih slučajeva od koronavirusa tijekom ožujka i travnja, na temelju uobičajene količine smrtnih slučajeva, pokazuje da su smrtne posljedice povezane s virusom već premašile 7000 u Guayaquilu.

“Brojevi su mnogo veći od onoga što vlada želi prepoznati”, rekao je Juan Jose Illingworth, ekvadorski matematičar i kolumnist iz novina koji je proučio podatke groblja kako bi izračunao koliko više ljudi umire nego što je obično slučaj.
Analizom Illingwortha, Guayaquil je pretrpio 6.948 vjerojatnih smrti povezanih s koronavirusom između 21. ožujka i 22. travnja, ili više od 217 na dan.
U normalnim, nepandemijskim okolnostima, očekuje se da će u Guayaquilu svaki dan umrijeti 38 ljudi.
Vrhunac krize, rekao je Illingworth, bio je 6. travnja, kada je vjerojatna smrtnost od virusa narasla na 460, dodatno opterečujući već preplavljene bolnice, mrtvačnice i pogrebne ustanove.
Izuzetna vrućina i vlaga tropskog Guayaquila – grad se nalazi na razini mora oko 245 km južno od ekvatora – očito nisu spriječile zarazu. To bi moglo potkopati tvrdnje američkog predsjednika Donalda Trumpa i drugih da će toplije vremena na sjevernoj hemisferi usporiti stopu zaraze.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here