Home Mozaik Kreće ludih mjesec dana Riječkog karnevala

Kreće ludih mjesec dana Riječkog karnevala

931
0

RK_1 konferencija za medijeU Rijeci i okolici zabava nakon božićno-novogodišnjih blagdana ne prestaje, već se odmah prelazi na „peto godišnje doba“ – Riječki karneval. Programe koji nas očekuju ove godine tijekom karnevala, u trajanju od 17. siječnja do 18. veljače, najavili su organizatori na konferenciji za medije u Salonu Grada Rijeke. U približno mjesec dana koliko će trajati maškarane ludosti nagurano je ponovno niz najrazličitijih događanja, maškare biraju novu Kraljicu Riječkog karnevala i smjenjuju gradsku vlast 23. siječnja, Dječja karnevalska povorka pleše Korzom 7. veljače, a veliko finale, Međunarodna karnevalska povorka, najavljena je za 15. veljače.

– Tradicionalnim podizanjem pusta na Drenovi, u subotu, na Antonju, počinje još jedan Riječki karneval, 32. po redu. Kao i do sada, tijekom karnevala gradom će vladati maškare stoga ću već idućeg petka ključeve grada predati Meštru Toniju i prepustiti se uživanju u karnevalskim zbivanjima koja će i ove godine, unatoč kratkom trajanju karnevala i recesiji, biti brojna i raznolika – rekao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel najavivši početak Riječkog karnevala.
Gradonačelnik je dodao i da je Riječki karneval odavno postao prepoznatljiv i van granica Hrvatske te će, kao i ranijih godina, zasigurno privući i brojne turiste i doprinijeti daljnjem razvoju turizma u našem gradu u kojem je, samo u 2014. godini, ostvareno čak 19 posto više dolazaka i noćenja gostiju u odnosu na prethodnu godinu.
Obersnel je istaknuo i kako će i ove godine u sklopu karnevalskih događanja biti organiziran tradicionalni Humanitarni bal na kojem će se prikupljati sredstva za Klub za dresurno jahanje osoba s invaliditetom PEGAZ Rijeka i to za nabavku konja za terapijsko jahanje i dresuru. Dodao je i kako je do sada na humanitarnim balovima sakupljeno gotovo milijun kuna.

Programe ovogodišnjeg Riječkog karnevala pobliže je najavio direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, počevši s promjenom riječke vlasti koja će se dogoditi na Izboru Kraljice Riječkog karnevala i primopredaji ključa Grada 23. siječnja u Dvorani mladosti. Prijave za Dječju i Međunarodnu karnevalsku povorku su završene, podaci su trenutačno u obradi te će raspored grupa koje sudjeluju biti uskoro objavljen na mrežnoj stranici Riječkog karnevala. Od vodećih programa karnevala, Škarpa je za 31. siječnja najavio tradicionalni Maškarani auto-rally Pariz – Bakar, te za isti dan, nakon prošlogodišnje pauze, povratak Carnival Snowboard Sessiona s jedinstvenom rampom za bordanje uz samo more. Cjelokupni program, informacije, te najnovije vijesti o Karnevalu mogu se naći na stranici www.rijecki-karneval.hr, a karnevalska zajednica je i vrlo aktivna na službenoj Facebook stranici Riječkog karnevala. Petar Pkarpa se zahvalio dugogodišnjem pokrovitelju Zagrebačkoj pivovari i Ožujskom pivu koji su i ove godine uz Riječki karneval, te su ponovno organizatori Karnevalskih zabava u Ex port Delti. Uz zahvalu vjernim pokroviteljima koji već niz godina prate i potpomažu ovu najveseliju riječku manifestaciju, Škarpa je završio pozivom za sve da u čim većem broju sudjeluju i prate Riječki karneval.

Nezaobilazni Meštar Toni pozvao je sve na podizanje pusta na jednoj od lokacija – Drenovi, Pehlinu, Pašcu i Zametu, te na Izbor Kraljice Riječkog karnevala gdje će on, zajedno s ostalim maškarama, na mjesec dana preuzeti vlast od gradonačelnika Vojka Obersnela i dobiti novu Kraljicu. Za krunu i zlatni plašt koji još uvijek nosi aktualna Kraljica Riječkog karnevala Vedrana Šegulja borit će se 9 kandidatkinja uz pomoć pratećih karnevalskih grupa. Vedrana Šegulja pridružila se pozivu Meštra Tonija na Izbor Kraljice te na sudjelovanje u svim karnevalskim programima, uz poznatu izreku – Budi što želiš! Dođi na Riječki karneval!

Predstavnik pokrovitelja, regionalni menadžer veleprodaje Zagrebačke pivovare Dario Ružić, najavio je ponovnu suradnju Ožujskog piva i Riječkog karnevala. Nakon uspješne „selidbe“ zabava Zagrebačke pivovare iz šatora na Delti u prostor Ex port Delte, i ove je godine najavljeno niz izvođača i programa za sve ukuse – Toni Cetinski, Jole, Hladno pivo, Jelena Rozga, Carnival DJ Session i završna cjelodnevna fešta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here