Home Vijesti Križan i Moranjak u Grazu o Slobodnoj Državi Rijeka i Listi za...

Križan i Moranjak u Grazu o Slobodnoj Državi Rijeka i Listi za Rijeku

1514
0

Dr sc Mojmir Križan i Zlatko Moranjak pozvani su na Konferenciju o primijenjenom interkulturalnom istraživanju u Grazu koje će se održati na Univerzitetu u Grazu 16.-19. rujna 2009. godine. Interkulturalna istraživanja obuhvaćaju sve aspekte interkulturalnih interakcija, a posebno su aktualne postale u današnjem globaliziranom svijetu u kojem tehnološki napredak prouzročuje izrazito povećanje mobilnosti ljudi, kulturnih grupa i dobara.

Interkulturalna istraživanja uključuju različite discipline poput anti/rasizma, diskriminacije, etniciteta, miješanih brakova, ne/tolerancije, migracija, manjina, međureligijskog dijaloga, migracija, multijezičnosti…Disciplinarni kontekst interkulturalnosti uključuje discipline poput antropologije, kulturnih studija, ekonomije, obrazovanja, geografije, povijesti, lingvistike, literature, medicine, mirovnih studija te mnoge druge.


Univerzitet u Grazu

Tema predavanja koja će održati Dr.sc Križan i Moranjak su interkulturalnost u gradu Rijeci te pojava i rad udruge Slobodna Država Rijeka i političke stranke Liste za Rijeku. Ciljevi ove dvije organizacije nisu identični ali su one komplementarne, međuzavisne te se u jednom djelu njihov rad preklapa i mogu biti promatrane kao dio istog projekta. Udruga SDR je u većoj mjeri okrenuta unazad, promovirajući kulturnu tradiciju i identitet Rijeke i regije Kvarner /Liburnija. Glavni cilj udruge je ispunjavanje kulturnog vakuuma nastalog u gradu nakon raspada komunizma i Jugoslavije. S druge strane, Lista za Rijeku je okrenuta prema sadašnjosti i budućnosti te promišljanju ekonomske, urbanističke, administrativne i ekološke modernizaciji grada Rijeke i riječke regije. Domaćin ove konferencije je forum za primijenjena interkulturalna istraživanja (forum for Applied Interculturality Research – fAIR).

Previous articleStižu potvrde za OIB
Next articleU iščekivanju Telia i Trajanova

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here