Home Sport Kronika 100 dana bez trenera: Od Tomića do Cosmia!

Kronika 100 dana bez trenera: Od Tomića do Cosmia!

205
0

Nakon završetka prvenstvene sezone i finala Kupa Hrvatske, HNK Rijeka i Goran Tomić dogovorili su sporazuman raskid suradnje. Dogodilo se to još 28. svibnja, a klub rješenje za najosjetljiviju poziciju svake ozbiljne ekipe nije pronašao točno 100 dana sve do današnjeg ustoličenja talijanske trenerske ikone Sersea Cosmia. Trener čvrste ruke koji traži discipliniranu igru specijaliziran je upravo za spašavanje davljenika. Trenerski zenit prošao je prije dvadesetak godina ali jedno je sigurno, iskustva i autoriteta mu ne nedostaje. U Rijeci ga očekuje krvav posao, nagomilani i demoralizirani roster od preko 40 igrača, kombinaciju iskusnih nespremnih sa nadarenim i neiskusnim igračima koji su uz ostatke prošlosezonske ekipe dovedeni u dva vala ljetnog prijelaznog roka.

No, vratimo se na početak. Kako je uopće krenulo po zlu i kako su se Riječani od ekipe koja se borila za naslov prvaka survali na samo dno prvenstvene ljestvice?

Nije Tomićev odlazak bio neočekivan, navodno je ostavku ponudio ostavku dva i pol mjeseca ranije od odlaska nakon tragikomičnog poraza Rijeke protiv vlastite filijale Hrvatskog Dragovoljca. Bio je to za bijele i prijelomni trenutak protekle sezone u kojem je trener izgubio kontrolu nad svlačionicom, a Rijeka zaostala za vodećim trojcem koji se do pred sam kraj prvenstva borio za titulu.

Iako je Tomićev odlazak bio posve izvjestan, u klubu nakon završetka prvenstva nisu imali spremnu alternativu. Započela je sapunica pod radnim nazivom ‘pronađimo novog trenera’.

Prvo su navijači izviješteni kako će novi trener biti stranac, novi trener Rijeke ima strano državljanstvo, izvijestio je novinare i riječku javnost tadašnji sportski direktor Robert Palikuća. Uskoro se saznalo da će novi trener Rijeke biti selektor malteške reprezentacije Devis Mangia. No, stvar je negdje zapela po putu, a ostati će zapamćeno da je nakon fijaska Palikuća odgovornost prebacio na predsjednika Miškovića izjavom kako on sa Mangiom nije ništa dogovarao.

Kako se približavao početka prvenstva i nove europske sezone, rasla je i nervoza u klubu koji je pripreme započeo bez trenera (!) Umjesto trenera stranca, u trenersku stolicu uskočio je privremeni voditelj treninga Dragan Tadić kojem je pridodan Fausto Budicin zbog toga što Tadić nema trenersku licencu. U tu svrhu osmišljen je i prigodan slogan – ‘Rijeka na riječki pogon’. Izuzetno težak posao slaganja ekipe od igrača rekonvalescenata i mladih nada povjeren je trenerima bez velikog iskustva i autoriteta. Improvizacija je izdržala 5 kola, a Tadić postao klupski žrtveni jarac nepostojanja sportske politike i loše odrađenog prijelaznog roka. Na njegovo mjesto je postavljen njegov pomoćnik Fausto Budicin koji je nastavio niz loših rezultata, a s javnošću neprestano komunicirao kao ‘budući bivši trener Rijeke’.

U međuvremenu je smijenjen sportski direktor Robert Palikuća pa je klub uz privremenog trenera dobio i privremenog sportskog direktora. Još jedan klupski vojnik Srećko Juričić je u 5 do 12 pokušao spasiti što se spasiti dalo. Privremeni sportski direktor je u prvom istupu najavio dovođenje mlađeg trenera koji je već postigao zapažene rezultate. Tjedan dana kasnije farsu oko (ne)dovođenja trenira je napokon prekinuo glavni i odgovorni Damir Mišković. Rijeka je napokon dobila trenera od formata. Cosmi doduše nije u cvijetu mladosti ali je sigurno da može osigurati pozitivan šok u svlačionici kojoj treba ozbiljno provjetravanje nakon katastrofalnog ulaska u prvenstvo. Novi trener će sigurno imati, ako treba i euforičnu, početnu podršku navijača ali neće imati puno vremena. Promjene na terenu moraju biti vidljive već u subotu protiv Osijeka.

Previous articleU Primorsko-goranskoj županiji veći broj prvašića i učenika prvih razreda srednjih škola u odnosu na prošlu godinu
Next articleSrbin koji je u Splitu napadnut zbog Zvezdinog grba igra protiv Hrvatske u Splitu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here