Home Kolumne Kuljiš Frljiću predložio dramu: ‘Udbaši pribijaju Isusa Krista na križ na riječkom...

Kuljiš Frljiću predložio dramu: ‘Udbaši pribijaju Isusa Krista na križ na riječkom Korzu’!

2012
0

guverpartizanU raspravu o aferama koje prate Frljićevu intendaturu uključio se i poznati hrvatski publicist Denis Kuljiš koji sa facebooka predlaže da se u Talijanskoj drami uprizori drama (ili opera?) ‘Udbaši pribijaju Isusa Krista na križ na riječkom Korzu’, s tim da iznenađenje bude kad ga, zapravo, bace u fojbu…On bi, naravno, govorio talijanski, a Rimljani – srpskohrvatski!

– Frljiću bi trebalo ponuditi da igra ulogu Mirka Lenca, šefa riječke Ozne, po kojemu se nekad zvala sušačka gimnazija. Ni u Trećem Reichu, koliko znam, nisu srednjim školama davali imena – Realna gimnazija Heinricha Himmlera itd. Isusa bi mogao igrati Paolo Magelli, koji je malo debel, ali to mi je baš fora, on zna talijanski, predlaže Kuljiš.

– Malo umorni, sjeban provincijski Isus Krist, u godinama, lišen bliskoistočne spiritualnosti i fanatizma, pripadnik srednje klase, kojega su digli s ručka i vode na egzekuciju, kako bi zastrašili i protjerali cjelokupno gradsko stanovništvo…Pedeset tisuća ljudi uklonjeno je iz Rijeke za tri godine, neki su bačeni u fojbe, drugi utopljeni u moru s kamenom oko vrata. Zatim u ispražnjeni grad dolaze Jugovići, Hrvati, Srbi, Bosančerosi. I na kraju kolone – Frle. Cijela povijest u jednoj kaleidoskopskoj slici. Bio bi dobar sižej za novi roman Daše Drndić. Grad genocida. Il citta del genocidio (?), zaključuje Denis Kuljiš svoju instant ideju  kazališnog otvaranja najveće riječke tabu teme.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here