Home Vijesti Kupači vs koncesionar: Oslobođen pješčanik!

Kupači vs koncesionar: Oslobođen pješčanik!

983
0
994465_760656897314576_9109410408883118560_n
Ukinuta naplata igranja na pijesku!

Nakon dvomjesečne rovovske bitke između kupača i koncesionara plaže na Kantridi, pritisak građana okupljenih na facebook grupi Za plažu Ploče donosi pobjedu za pobjedom. Prvo je ‘slomljen otpor’ nadležnih gradskih službi koje su na početku negirale probleme koje stvara kršenje koncesijskog ugovora, a onda je na povlačenje natjeran i sam koncesionar. Nakon što su ležaljke napokon odmaknute od mora i brojčano svedene u normalne okvire, jutros je oslobođen i pješčanik za djecu čije je ograđivanje i naplata ulaza predstavljalo očigledno kršenje koncesijskog ugovora, a o čemu smo pisali u tekstu Naplata pijeska na plaži Ploče!.

Iz Grada Rijeke tada nisu priznavali problem te nam je na naš upit koji članak ugovora koncesionaru omogućuje naplatu korištenja pjesčanika?, doslovno odgovoreno: Sukladno Ugovoru o koncesiji, te nalazu Direkcije za komunalno redarstvo, koncesionar plaže Ploče nije niti ogradio plažu (na način da je ograđena zona koncesije), niti se na plažu naplaćuje ulaz. Prijašnjim odgovorom je već navedeno da je jedna od djelatnosti za koju je koncesija dana i “sadržaji za djecu, kao na primjer vodene igraonice na otvorenom, postava sprava za igru djece na kopnenom dijelu plaže, gusarski brod, trampolin, tobogan i sl.”. Dakle, za obavljanje ugovorenih djelatnosti, koncesionar može obavljati naplatu istih (npr. kao što se naplaćuje iznajmljivanje ležaljki, može se naplaćivati i korištenje sadržaja za djecu).

Zbog šlamperaja gradskih službi upitan raskid koncesijskog ugovora?

S obzirom na činjenicu da ugovor između Grada Rijeke i tvrtke Hemingway d.o.o. prije jednostranog raskida koncesije predviđa obavezu slanja pismenog upozorenja da će koncesija biti oduzeta ukoliko se ne isprave nedostaci u razumnom roku, upitali smo nadležne službe je li to i učinjeno od strane Grada Rijeke. Nismo dobili jasan odgovor osim ponavljanja već iznesenih tvrdnji kako su koncesionaru poslana 4 ‘službena dopisa’. Međutim, ako u tim opomenama nije bila naznačena mogućnost oduzimanja koncesije, to bi mogla biti formalna zapreka oduzimanju koncesije na sjednici Gradskog vijeća sljedećeg mjeseca.

Pokazalo se ipak da nadležne službe tada nisu bile u pravu. Ulaz na pješčanik je vraćen u prvobitno stanje ali se postavlja pitanje tko će odgovarati zbog činjenice da građani tri tjedna nisu mogli koristiti dio plaže i hoće li koncesionar vratiti novac od protupravno naplaćenih ulaznica?(rd)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here