Home Biznis Lekcije iz španjolske gripe: Socijalno distanciranje može biti korisno za ekonomiju!

Lekcije iz španjolske gripe: Socijalno distanciranje može biti korisno za ekonomiju!

869
0

Ideju kalkuliranja cijenom ljudskih života mnogi smatraju moralno odbojnom. Ipak, to je položaj u kojem se nalaze mnoge vlade, piše Economist. Suočene sa smrtonosnom pandemijom pandemije Covid 19, Vlade moraju odlučiti koliko će ekonomske štete tolerirati u svrhu suzbijanja bolesti ili barem usporavanja njezina širenja. Predsjednik Donald Trump imao je na umu ekonomske troškove kada je 23. ožujka twitnuo, “Ne možemo dopustiti da lijek bude gori od samog problema.” Razmišljajući o ukidanju samoizolacije do Uskrsa, odlučio je zadržavati mjere do kraja travnja.

Prema novom radu Sergija Correia, Stephana Lucka (FED) i Emila Vernera iz sveučilišta MIT, pogrešna je ideja da smanjenje smrtnosti od pandemije nužno šteti ekonomiji. G. Correia i njegovi kolege u svojoj su studiji analizirali američko iskustvo pandemije gripe iz 1918. godine. Poznato je da je španjolska gripa, koja je zarazila 500 milijuna ljudi širom svijeta, ubila čak 50 milijuna ljudi. Gripa iz 1918. posebno je teško pogodila mlade radnike.

Poput Covida-19, širila se različitim mjestima u različito vrijeme, pri čemu su lokalne vlasti nudile različite odgovore. To je uključivalo zatvaranje škola, karantene i ograničenja radnog vremena. G. Correia i njegove kolege su otkrili da su američki gradovi koji su doživjeli najveći broj smrtnih slučajeva od pandemije gripe, također doživjeli najveće udarce u svojim gospodarstvima (mjereno smanjenjem proizvodnje i zaposlenosti).
Stopa smrtnosti bila je vrlo ovisna o javnim politikama. Autori procjenjuju da su oni gradovi koji su uveli strože mjere od prosjeka, pretrpjeli 560 smrti na 100.000 ljudi, u usporedbi s 730 na 100.000 u drugim gradovima. Također, znanstvenici su otkrili da su vlade koje su provodile strože politike, poput zabrane javnih okupljanja i zatvaranja crkava i škola, prošle bolje od onih koje su vodile blaže.

Moguće je da donosioci odluka o načinu borbe protiv koronavirusa neće koristiti iskustva španjolske gripe čak ni tamo gdje su tadašnje mjere dale relativno dobre rezultate.

Međutim, mnogi američki ekonomisti skloni su zaključku kako su poželjne agresivne politike borbe protiv epidemije koronavirusa. Nedavno istraživanje Sveučilišta u Chicagu pitalo je grupu uglednih ekonomista bi li odustajanje od zatvaranja Amerike, u vrijeme kada bi zaraza mogle ponovno porasti, uzrokovalo veću ekonomsku štetu od održavanja ograničenja. Četrdeset i jedan posto ispitanika reklo je da se snažno slaže, 39% se složilo s tom tvrdnjom, 14% je reklo kako nisu sigurni, a 6% nije odgovorilo. Nijedan se nije složio.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here