Home Vijesti Zaraženi šef stožera podnio ostavku, građani Novalje u panici!

Zaraženi šef stožera podnio ostavku, građani Novalje u panici!

11925
0

Stožer civilne zaštite u paškom mjestu Novalji našao se, najblaže rečeno, u neobičnoj situaciji. Dojučerašnji šef stožera je zaražen koronavirusom, a njegov nasljednik i dobar dio gradske uprave su u samoizolaciji. Novaljom kolaju razne priče i upire se prstom u bivšeg načelnika stožera te njegovu suprugu kao krivce koji su donijeli bolest u ovo maleno paško mjesto, ali po svemu sudeći, cijela zbrka je posljedica spleta nekoliko nesretnih okolnosti, piše Index.

Naime, supruga sada već bivšeg šefa stožera civilne zaštite bila je na putovanju u Turskoj od 9. do 16. ožujka. Tada još uvijek Turska nije bila na popisu zemalja iz kojih se po povratku mora ići u samoizolaciju. Tek 27. ožujka, dakle puni tjedan kasnije, dobila je obavijest od epidemiologa da je na letu kojim se vratila u Hrvatsku bilo nekoliko zaraženih i od tada su i ona i njen suprug u službenoj samoizolaciji, a sada su im se i pojavili simptomi bolesti te je testiranjem utvrđeno da su zaraženi.

“I prije nego što su dobili obavijest od epidemiologa moj prethodnik je jako pazio. Držao se na distanci od ljudi, nismo se rukovali. Sada je već prošlo 14 dana od posljednjeg većeg sastanka na kojem je sudjelovao. Ja sam ga zadnji put sreo baš 27. ožujka. Čim je dobio obavijest od epidemiologa, i meni je prenio informaciju i ja sam otad u samoizolaciji”, rekao je za Index Marijan Šuljić, novi načelnik novaljskog stožera civilne zaštite.

Iako novi načelnik stožera civilne zaštite ne vidi nikakvu krivnju ili pogrešno postupanje svog prethodnika, a formalno ju je i teško pronaći, na otoku i društvenim mrežama je zavladala prava histerija. Pljušte optužbe za zataškavanje i neodgovorno ponašanje čovjeka koji je svima u Novalji govorio što trebaju raditi da bi se spriječila epidemija, a sam je zaražen, i štoviše njegova je obitelj donijela virus na otok.

“Ima raznih priča, govori se da su šetali okolo, ali moram ponoviti da njima nije rečeno da moraju biti u samoizolaciji. Kada su obaviješteni, povukli su se u kuću i strogo se pridržavaju mjera samoizolacije”, rekao nam je Marijan Šuljić koji je posebno zabrinut zbog poziva na linč koji se pojavljuju posljednjih dana.

Da bi smirio sugrađane, preko društvenih mreža se oglasio i gradonačelnik Novalje Ante Dabo. Iz samoizolacije je pozvao sugrađane da ne šire lažne vijesti i da se suzdrže od vrijeđanja bivšeg načelnika stožera i njegove obitelji. Dabo tvrdi da je supruga bivšeg načelnika stožera u dobrovoljnoj samoizolaciji bila od samog povratka u Novalju.

“Iako mjere još tada, za putnike iz Turske, nisu bile na snazi, naša je sugrađanka samoinicijativno otišla u samoizolaciju i nije se udaljavala iz vlastite kuće od kad je stigla u Novalju, preciznije od četvrtka 19. ožujka. Suprug je za to vrijeme, kao i većina naših sugrađana, poštivao sve protuepidemijske mjere koje su bile na snazi za ostale građane onda i danas, i to na vrlo savjestan i odgovoran način”, napisao je Dabo na Facebooku.

Previous articleLažu li Kinezi o posljedicama koronavirusa: U 4 mjeseca otkazan 21 milijun telefonskih računa!
Next articleLekcije iz španjolske gripe: Socijalno distanciranje može biti korisno za ekonomiju!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here