Home Biznis Linić: 2014. će biti prva godina konstantnog rasta

Linić: 2014. će biti prva godina konstantnog rasta

1758
1
foto: HRT
foto: HRT
foto: HRT

Ministar financija Slavko Linić na redovitom je godišnjem zasjedanju Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Washintgonu.

Ova godina je takva kakva je i manje je bitno hoće li se obistiniti prognoza Hrvatske narodne banke, MMF-a ili Vlade, ustvrdio je ministar Linić u razgovoru za Hinu. Ipak, dodao je i da pozitivni trendovi u drugom polugodištu daju razloga za optimističnije prognoze za iduću godinu. Iduća godina napokon bi mogla biti godina s konstantnim rastom, rekao je Linić.

Istaknuo je da Hrvatska i dalje ima problema u privatnom sektoru. Stoga treba još puno učiniti da privatni sektor završi financijsku konsolidaciju i da napokon svi zajedno iskoristimo to veliko europsko tržište i da povećamo proizvodnju i plasman u izvoz, izjavio je Linić. Ujedno, ministar financija istaknuo je da Vlada i dalje treba smanjivati poreze gospodarstvu, napomenuvši da se u tom području već i do sada znatno činilo, ali da treba osigurati i likvidnost.

Ministar Linić ponovio je da ove godine ne planira više zaduživanje na inozemnom tržištu. Ovo zasjedanje iskoristili smo da bismo 10-ak investitora upoznali s Vladinim planovima, tijekom reformi, stanjem u hrvatskom gospodarstvu, jer se pripremamo za iduću godinu. Iduće godine bit će zaduživanja u omjeru otprilike 50:50 posto na inozemnom i domaćem tržištu, ali još ne znamo u kojem iznosu. Brojke će se znati kad se izradi proračun za 2014. i uključe mjere za smanjivanje deficita, zaključio je ministar Linić.

U Washintgonu je hrvatsko izaslanstvo razgovaraloo s predstavnicima financijskih institucija o ulaganju u kapital domaćih tvrtki. Okosnica vladinih aktivnosti sada je ojačati kapital u privatnome sektoru i ubrzati privatizaciju kako bi se jače krenulo u proizvodnju i investicije. Sastanke sa Svjetskom bankom i međunarodnim bankarima iskoristili smo da pokušamo osigurati fondove za ulaganje u kapital domaćih privatnih tvrtki, rekao je ministar Linić.(HRT)

Previous articleMoćotove reprezentivne obaveze
Next articleRok – Draženović pobjednici 22. Rally Opatija

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here