Home Vijesti Linić izvrijeđao kupce škverova

Linić izvrijeđao kupce škverova

1302
5

Veliki izazov za Kukuriku vladu bit će rješavanje problema domaće brodogradnje, a ne može se reći da su dobro započeli. Iako još nije sjeo u ministarsku fotelju Slavko Linić već je uspio izvrijeđati Danka Končara jedinog zainteresiranog za kupnju 3. maja, Kraljevice i Brodotrogira. Linića je zasmetalo što je Končar najavio da će zatražiti naknadu štete za dosadašnje troškove, ukoliko nova vlada – što je sam Linić najavio – zaustavi proces privatizacije i krene u raspisivanje novog natječaja.

Izgledni novi ministra financija poručio je Končaru preko Večernjeg lista da je zajedno s premijerkom Jadrankom Kosor prevario javnost i da uopće nikad nije bio ozbiljan kandidat za brodogradilišta.

‘Končar može govoriti da mu je kriva vlada, ali imao je dovoljno vremena da privede stvari kraju ili da odustane. Umjesto da pogne glavu i ispriča se za sramotu koju je učinio, on bi još i naknadu’, rekao je Linić koji prema svemu sudeći uopće neće pokrivati resor gospodarstva, pod koji spada i brodogradnja, već će glavnu riječ imati Radimir Čačić.

U tvrtci Jadranska ulaganja koju vodi Končarov sin Nenad na Linićev napad ostali su hladni. Štoviše, Končar mlađi kaže da on cijeni iskrene ljude koji kažu ono što misle.

‘Ne želimo Liniću odgovarati preko medija. Jasno je da će novoj vladi trebati vremena da se upozna s problematikom. Po svemu sudeći oni još nemaju čvrst konsenzus oko brodogradilišta, i o tome sigurno neće odlučivati samo jedan čovjek. Nećemo u tome smetati već ćemo biti konstruktivan element’, smiruje tenzije Nenad Končar.

I bez Linićevog istupa, jedina dva ponuđača za kupnju domaćih škverova, uz Jadranska ulaganja tu je i samoborski DIV, dovoljno su napeta i nervozna. Privatizacija je doslovno zapela u slijepoj ulici. Samoborci su najavili da su oni u igri još samo do 31. siječnja kad će povući svoju ponudu za Brodosplit.

I Končar potvrđuje da su se pregovori s državom zadnjih mjesec dana bili samo šminka, razgovor bez sadržaja, iako su dvije strane trebale zajednički utanačiti sadržaj kupoprodajnih ugovora.

On se nada da će nova vlada imati jasnu i dobro promišljenu politiku prema brodogradilištima. A kao krucijalnu stvar ističe da se mora promijeniti odluka da kupci škverova moraju plaćati jedan posto od ukupnih godišnjih prihoda na ime koncesijske naknade za korištenje pomorskog dobra.

‘Bespredmetno je sad pričati hoćemo li mi tražiti naknadu štete ako se zaustavi privatizacija. Nisu tu važni niti Linić niti Končar. Važno je samo to da ako ostane ti jedan posto zaboravite na hrvatsku brodogradnju!’, kaže Končar objašnjavajući kako se radi o niskoprofitabilnoj djelatnosti i u najboljim godinama.

Kako se Linić nije javljao na naše pozive, ima li Kukuriku koalicija čvrsto i jasno stajalište što napraviti s brodogradnjom priupitali smo njihovog gospodarskog stratega Branka Grčića, izglednog novog ministra regionalnog razvoja.

Od započetog procesa privatizacije, kaže on, neće se odmah odustati. Pokušat će se postići dogovor s Jadranskim ulaganjima i DIV-om u narednih mjesec-dva. Uz to zatražit će nove konzultacije s Europskom komisijom.

‘Imamo dvije opcije ukoliko trenutni natječaj propadne. Pokrenuti restrukturiranje unutrašnjim snagama, što bi se baziralo na zadržavanju osnovne djelatnosti a prodaju svih popratnih, manjih tvrtki ili ćemo ići u još jedan ciklus privatizacije’, objašnjava Grčić.

Ističe kako razumije Končara kad se žali zbog neprimjerene koncesijske naknade jer je i po njemu to ‘dosta restriktivan uvjet’.(tportal)

Previous articleMrtva djevojka pronađena na pruzi ispod Ciottine
Next articleObersnelov stručnjak za e-konzultacije pobijedio na natječaju FINA-e s najskupljom ponudom

5 COMMENTS

  1. S obzirom na iskustvo meni je razumljivo što se Linić ljuti. Konačar je trebao razgovarati s njime iako on nije bio državna
    vlast, ali ovaj grad i kraj je njegovo “leno”. Eto tako funkcionira Linić i demokracija.

  2. Čini se da se priča ponavlja iz 2000. Linić je jedva čekao da se domogne vlasti da može opet zabadat prste gdje mu nije mjesto i pokušat nešto ušićarit, scenario se ponavlja, svi se sjecaju `stručnih` ljudi koji su došli u upravu 3. maja za vrijeme SDP-a a zapravo su došli Linićevom linijom, do nekih 2-3 godine unazad nije bio zabrinut za brodogradilište očito sad može bit zabrinut. Kakav je Končar igrač to treba dobro ispitat za Linića se više manje više zna. SDP=HDZ ! isti film samo drugi glumci. Užasno će biti ako linić zasjedne fotelju ministra financija (nažalost vjerojatno i hoce) nikad se necemo oporavit od krize !

  3. Končari (otac i sin) , ako budu ulagali u brodogradnju ili bilo što drugo, ulagat će svoj novac a ne novac Slavka Linića ili nekog drugog. Sukladno tome, oni odlučuju što i kako će sa svojim novcem raditi. I zato Linić, kada se na njih ljuti, pokazuje svu svoju stupidnost i bedastoću pa i bezobrazluk. On se nema što pjeniti zbog tuđeg novca . Očigledno je da on najviše voli s tuđim k…..m po koprivi mlatiti.
    Tko želi saznati pravu istinu o dosadašnjem odnosu Danka Končara prema HR brodograđevnoj industriji neka pročita njegov interview u tjedniku GLOBUS, od 21. 10 2011., str 23-29. pa će mu sve biti jasno!
    A S. Linić će i u najnovijoj vladi, kao jedan od ministara, dati svoj doprinos daljnjem uništavanju onog i malog dijela industrije što je u Rvackoj preostao, jer drugo ni ne zna. Sumnjam da je on evoluirao-u pozitivnom smislu- u ovom razdoblju kada je bio u opoziciji.

  4. Da li bi Ladonja i Lista za Rijeku usli u Sabor da nije bilo viska od oko 500,000-600,000 biraca na birackim listicima ?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here