Home Kolumne Linićev medijski reket

Linićev medijski reket

2296
0
linic_81_jpg_655x300_q85_crop_upscale.jpg.655x300_q85_crop_upscale
Slavko Linić

Novi list se, konačno, ohrabrio. “Linić ipak odlazi, slijedi li kriza Vlade?”, udarni je naslov današnjeg broja uz najavu da padaju predstečajne nagodbe zato jer je premijer tako odlučio. Nakon teksta o tomu kome je sve Grad Rijeka oprostio dugove, to bi moglo biti znakovito da se najstariji dnevni list u hrvatskoj polako oslobađa utjecaja najmoćnijeg riječkog političara.
Sve će ipak ovisiti o konačnoj sudbini Slavka Linića. On je danas, petak, održao izvanrednu konferenciju za novinare. Na njoj je najavio, doduše uz određene izmjene, nastavak predstečajnih nagodbi usprkos njihovoj ustavnoj upitnosti i praksi u kojoj se pogodovalo SDP-ovim poduzetnicima, Linićevim prijateljima ili se, pak, predstečajevima kupovao utjecaj.
Linić je nonšalantno ignorirao premijera rekavši da s njime o predstejačnim nagodbama uopće nije razgovarao, a održao je pressicu. Takva neposlušnost i ležernost u odgovoru da o odnosima između njega i premijera treba odlučiti Milanović teško da je zamisliva bez toga da netko “SuperSlavku” drži leđa. Podrška mu je, osim riječkog i županijskog, sve manja i u SDP-u i u samoj Vladi. A iz njemu bliskih krugova u Rijeci je danas lansirana priča da navodno ima podršku Europske komisije za daljnje provođenje mjera štednje.
Što to može značiti za medije u Hrvatskoj? Ostane li Linić na vlasti moguće je za očekivati daljnje povlađivanje njemu osobno i politici koju provodi uz zaštitu njegovih ljudi od neugodnih pitanja javnosti, a u slučaju njegova pada, što je još neizvjesno, za istraživačko novinarstvo bi se otvorila prava Pandorina kutija slučajeva. Za sada to još nije moguće. Stoga što Linić u šahu drži Jutarnji list i cijelu EPH grupu kojoj je oprostio ogromne dugove pa mu oni uzvraćaju lojalnošću. Grupacija Styria čiji su glavni brendovi Večernji list i 24 sata najkritičnija je prema Vladi, ali vrlo benevolentna kada je u pitanju ministar financija. O tome kakav je odnos Hrvatske radiotelevizije, nije potrebno trošiti riječi. A kada se danas novinarka HRT-a usudila Liniću postaviti samo jedno neugodno pitanje dobila je odgovor: “Pa vama smo oprostili 400 milijuna kuna”.
Iz svega navedenog se može zaključiti da Slavko Linić koristi nezavidnu financijsku situaciju tiskovina, portala i TV za svojevrsni političko-medijski reket. Apsolutne slobode novinarstva nije nikad bilo, niti će je biti. Pogotovo to nije moguće danas kada su isprepleteni interesi politike i vlasnika medija, te oglašivača. Zbog toga, a to se događa u našem gradu koji je bastion SDP-a, je ohrabrujući ovaj iskorak Novog lista. (Giancarlo KRAVAR)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here