Home Vijesti Lista za Rijeku, HNS, AM i ARS organizirali tribinu o gradskim poslovnim...

Lista za Rijeku, HNS, AM i ARS organizirali tribinu o gradskim poslovnim prostorima

3847
0
IMG-20160630-WA0002
foto: sandokan basinho

Četiri političke stranke koje djeluju u Gradskom vijeću Grada Rijeke od kojih dvije pripadaju vladajućoj većini, HNS i ARS, a dvije su opozicijske, Lista za Rijeku i AM, organizirale su jučer u dvorani Transadrija tribinu na temu gradskih poslovnih prostora. Na tribini su sudjelovali poduzetnici koji koriste gradske poslovne prostore, a bio je prisutan i Vladimir Benac, pročelnik Odjela za gospodarenje gradskom imovinom.

Na tribini su poduzetnici iznijeli probleme poput promjene iznosa zakupnina zbog promjena gradskih odluka. Naime, početne cijene najmova značajno su snižene te su se time dugogodišnji najmoprimci našli u podređenom položaju u odnosu na nove najmoprimce. Stoga smatraju da je to direktno zadiranje u njihovo poslovanje i na njihovu konkurentnost na tržištu. Oni zahtijevaju da pravila budu jednaka za svih, odnosno da se promjene iznosa zakupnina moraju linearno odnositi na sve korisnike gradskih prostora.

Poduzetnike muči i problem nepriznavanja ulaganja poduzetnika u gradske poslovne prostore. Naime prilikom ulaska u poslovni prostor, zbog njihovog stanja, vrlo često poduzetnici ulažu velika sredstva u njihovo uređenje. Kod prestanka zakupa istih poslovnih prostora grad ne priznaje nikakva ulaganja, iako se često radi o značajnim iznosima koji su nekad derutan poslovni prostor pretvorili u atraktivan.

Problematične su i prevelike diskrecione ovlasti Gradonačelnika kod odluka o prenamjeni prostora te davanja prostora u podnajam. Bez obzira na to zloupotrebljavaju li se takve ovlasti ili ne, svi nazočni složili su se da takvo rješenje nije dovoljno transparentno. S tom ocjenom nije pretjerano polemizirao ni pročelnik Benac uz opravdanje da je takvo rješenje svojedobno jednoglasno usvojilo Gradsko vijeće.

Raspravljalo se o inicijativi uvođenja javno dostupne online baze podataka svih gradskih poslovnih prostora. Jedan od primjera je da najmoprimci gotovo nikako ne mogu doći do podataka o osnovnim podacima vezanim za poslovne prostore, koji bi trebali biti sastavni dio baze podataka, poput iznosa spomeničkih renti, komunalnih naknada i slično. Na izneseno pročelnik je potvrdio da je to problem koji će se najskorije riješiti uvođenjem online ‘kalkulatora’, izračuna tih iznosa prema kvadraturi, poziciji i namjeni prostora.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here