Home Vijesti Lista za Rijeku: Nostalgičari ustaškog režima kukavički se sakrivaju iza sjećanja na...

Lista za Rijeku: Nostalgičari ustaškog režima kukavički se sakrivaju iza sjećanja na žrtve Domovinskog rata

1258
0

Lista za Rijeku osuđuje ponovnu revitalizaciju ustaške ikonografije, ovog puta u režiji službenog državnog protokola, ističe se u stranačkoj izjavi za javnost.
‘Pri tome se novi pokušaj povratka u prošlost događa u osjetljivoj situaciji u kojoj su Hrvatskoj potrebne hitne reforme kako bi uopće imala budućnost i preživjela nezapamćenu krizu u koju u koju smo upravo ušli.
Posljednje događaje sa isticanjem pozdrava ‘Za dom spremni’ ocjenjujemo još jednim kukavičkim pokušajem onih koji svoju nostalgiju za zločinačkim ustaškim režimom pokušavaju sakriti iza sjećanja na žrtve Domovinskog rata. Simboli monstruoznog, zločinačkog i rasističkog nacističkog režima, koji je iza sebe ostavio materijalnu i duhovnu pustoš, ne mogu i ne smiju nikada dobiti pravo javnosti, a kamoli postati dijelom službenog protokola.
Iz tog razloga besmislena su izmotavanja kako se radi o nekakvom komemoriranju žrtvama HOS-a na komemoraciji događaja koji se dogodio tri godine nakon što je ta stranačka milicija rasformirana. Koliko su ti ljudi izgubljeni u vremenu i prostoru najbolje govori današnja ‘komemoracija Dana oslobođenja Rijeke‘ na groblju Drenova pod sloganom ‘Za dom spremni’ – zaštitnim znakom kvislinške formacije vojske od koje je Rijeka 3.5.1945. oslobođena. Obilježavanje tog dana fašističkim sloganom nije ništa drugo nego provokacija i uvreda demokratskoj, proeuropskoj i multikulturalnoj Rijeci.
Hrvatske regularne vojne snage se nisu borile za ustašku nego demokratsku Hrvatsku, a oni koji se s tim ne mogu pomiriti nisu pobjednici nego gubitnici. Reakciju predsjednika države kojeg je na tu funkciju demokratski izabrala većina hrvatskih građana ocjenjujemo primjerenom i jedinom mogućom u zaštiti dostojanstva države koju je na manifestaciji predstavljao’, zaključuje se u izjavi objavljenoj na facebooku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here