Home Vijesti Lista za Rijeku osudila neofašističku provokaciju ispred Guvernerove palače

Lista za Rijeku osudila neofašističku provokaciju ispred Guvernerove palače

1422
0

Lista za Rijeku osuđuje današnju otužnu provokaciju marginalne neofašističke skupine koja je protiv aktualne talijanske Vlade, a povodom stogodišnjice D’Annunzijeve okupacije Rijeke, jutros protestirala transparentima na ogradi Guvernerove palače, stoji u stranačkoj izjavi za javnost.

– Rijeka (Fiume) će se D’Annunzija sjećati prvenstveno po protjerivanju iz grada radnika i službenika hrvatske nacionalnosti, premazivanju katranom natpisa na trgovačkim radnjama u vlasništvu ‘stranaca’ Hrvata, Slovenaca, Mađara, Austrijanaca, posvećivanju noža kojim je trebao biti ubijen Zanella, piljenju glave riječkog orla na gradskoj uri i velikoj pljački riječkih dragocjenosti uoči njegovog napuštanja grada. Glavni motiv pohoda ‘velikog’ pjesnika na Rijeku i nije bilo tzv. ‘vraćanje grada majci domovini’ već pomorsko i privredno uništavanje Rijeke kao direktnog konkurenta Veneciji i Trstu. U tome se u potpunosti i uspjelo sveopćom pljačkom lučkih skladišta. Uslijedilo je nasilje nad riječkim Slavenima odnosno Hrvatima i Slovencima paljenjem i uništavanjem njihove imovine, zabranjivanjem rada kulturnih institucija kao i zabranom hrvatskog jezika u javnom govoru. Posljedica je bila masovno iseljavanje Riječana Hrvata i Slovenaca iz grada.
To je D’Annunzijevo nasljeđe u našem gradu i zato nam je potpuno neprimjereno podizanje spomenika njemu u nama prijateljskomTrstu, a još je neprimjereniji povod – ‘100 godina osvajanja Rijeke’.
Rijeka je na ovo već unaprijed odgovorila. Trg ispred Guvernerove palače, koji je nekada nosio naziv Piazza D’Annunzio, danas se zove po njegovom najvećem suparniku i protivniku – Riccardu Zanelli. Čovjeku čije je političko nasljeđe, građanska politika i dosljedna borba protiv svakog ekstremizma potpuna suprotnost onome što je u svojoj riječkoj epizodi zagovarao Gabriele D’Annunzio, zaključuje se u izjavi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here