Home Vijesti Lista za Rijeku: Vlada priprema lažnu reformu lokalne samouprave

Lista za Rijeku: Vlada priprema lažnu reformu lokalne samouprave

567
0

Najavljene izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi su znatno manje od očekivanih i neće poboljšati funkcioniranje lokalne samouprave kojoj trebaju veće ovlasti i više izvornih sredstava. Prijedlog izmjena je izrazito kozmetičke prirode pa je stupidno govoriti o reformi, a neke izmjene su čak i korak nazad u odnosu na postojeće rješenje, istaknuto je na današnjoj tiskovnoj konferenciji Liste za Rijeku.
– Ništa se nije mijenjalo oko ustroja ili ovlasti jedinica lokalne samouprave. Izostao je najdjelotvorniji mogući rez, a to je da u u manjim gradovima i općinama, po uzoru na Italiju koja s obzirom na broj stanovnika ima otprilike jednaki broj općina kao Hrvatska, načelnici i gradonačelnici budu volonteri, a da se od te uštede financiraju razvojni programi u manjim i manje razvijenim općinama i gradovima, istaknuo je predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić koji upozorava da je izostalo je najavljeno poticanje funkcionalnog udruživanja općina i gradova koji čini prirodne cjeline.

Nelida Pogačić i Danko Švorinić

– U većim gradovima i županijama ostaju dva zamjenika gradonačelnika, smanjenje broja vijećnika u predstavničkim tijelima je kozmetičko, u nekim županijama je čak i povećan broj vijećnika, pročelnici će i dalje sklapati ugovore na neodređeno vrijeme umjesto da dolaze i odlaze s mandatom gradonačelnika koji ih imenuje, a uvodi se i mogućnost kandidature kandidata koji u trenutku raspisivanja izbora ne žive u općini ili gradu u kojem se kandidiraju, ističe Švorinić.
– Da od teritorijalnog preustroja Hrvatske neće biti ništa – znamo odavno, ali da će od reforme lokalne i područne samouprave neće biti nit R – to je potpuno razočaravajuće, istaknula je i članica Savjeta stranke i dopredsjednica European Free Alliancea Nelida Pogačić
– U Hrvatskoj imamo 555 gradova i općina od čega je većina ima manje od 5000 stanovnika, nekolicina i manje i od 500 što je usporedivo s brojem stanara jednog riječki nebodera na Škurinjama ili Podmurvicama. Mnoge od malih i mikro općina ne ispunjavaju svoje temeljne zadaće zbog kojih su osnovane. Ispada da postoje samo da bi nekolicinu žitelja imala plaće za rad u upravi i/ili naknade za rad u predstavničkim tijelima. Demografski umiru, nemaju dovoljno niti ljudskih, niti materijalnih niti financijskih resursa da budu samoodržive, a kamo li za nekakav razvoj, zaključila je.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here