Home Biznis Grupa poduzetnika pozvala Trumpa da započne tranziciju vlasti

Grupa poduzetnika pozvala Trumpa da započne tranziciju vlasti

764
0

Na nagovor newyorškog državnog odvjetnika, poslovni čelnici u New Yorku pozvali su Trumpovu administraciju da započne s prijenosom vlasti.

Odbijanje rezultata izbora od strane predsjednika Trumpa nanosi štetu zemlji, tako tvrdi grupa od 160 najviših američkih poduzetnika, koja je zatražila od Trumpove administracije da odmah prizna Josepha R. Bidena kao izabranog predsjednika i započne tranziciju vlasti s novom administracijom.

Čak je i jedan od čvrstih pristaša gospodina Trumpa, Stephen A. Schwarzman, izvršni direktor Blackstonea, privatne dioničke tvrtke, rekao u izjavi da je “ishod danas vrlo jasan i da bi zemlja trebala krenuti dalje”. Iako nije potpisao pismo koje su administraciji poslali ostali poslovni ljudi, rekao je da je “sada spreman pomoći novoizabranom predsjedniku Bidenu i njegovom timu”.

Među potpisnicima pisma bili su, između ostalih, i glavni direktori Mastercarda, Visa, MetLife, Accenture, Carlyle Group, Condé Nast, McGraw-Hill, WeWork i American International Group. Uključili su neke od najvažnijih igrača u financijskoj industriji: David M. Solomon, izvršni direktor Goldman Sachsa; Laurence D. Fink, izvršni direktor firme za upravljanje imovinom BlackRock; Jon Gray, predsjednik Blackstonea; i Henry R. Kravis, istaknuti republikanski donator koji je suizvršni direktor KKR-a, privatne dioničke tvrtke.

Pismo su također potpisali George H. Walker, izvršni direktor fonda Neuberger Berman i drugi rođak predsjednika Georgea W. Busha, i Jeff T. Blau, izvršni direktor jedne od najvećih privatnih građevinskih firmi u New Yorku i koja je bila glavni donator Nacionalnog republikanskog senatorskog odbora.

Potez je bio jedan od mnogih znakova da gospodin Trump gubi podršku. U ponedjeljak je General Motors rekao da će napustiti Trumpovu inicijativu za poništavanje kalifornijskih zakona o ekonomičnosti goriva koja su trebala ograničiti globalno zagrijavanje, a više od 100 istaknutih stručnjaka za nacionalnu sigurnost koji su po pripadnosti republikanci ili su služili u republikanskim administracijama zamolili su članove Kongresa iz redova republikanaca da zatraže od Donalda Trumpa da odustane od svojih inicijativa i krene sa prijenosom vlasti.

Kao dodatan pritisak prema Republikanskoj stranci, neki rukovoditelji korporacija koji su u ponedjeljak potpisali zajedničko pismo,  spomenuli su i mogućnost uskraćivanja donacija u kampanji dvojice kandidata republikanaca za Senat u Georgiji, osim ako se čelnici stranke ne slože da će se zalagati za predsjedničku tranziciju.

Dva izbora u Georgiji, koja će se održati početkom siječnja, odredit će odnos snaga u Senatu Sjedinjenih Država. (NY Times)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here