Home Sport Ludi kraj kvalifikacija: Hrvatska na Euru može biti u najjačem četvrtom potu...

Ludi kraj kvalifikacija: Hrvatska na Euru može biti u najjačem četvrtom potu ikad

134
0

Očajnim igrama i rezultatima u listopadu, porazima od Turske i Walesa, Hrvatska si je komotnu situaciju i status u kvalifikacijama pretvorila u tešku, kompliciranu, ali i zanimljivu u samoj završnici u studenom, a posebno što se tiče rasporeda mjesta u jakosnim skupinama za ždrijeb EP-a, piše Index.hr.

U subotu su Hrvatskoj puno pomogli Wales, koji je odigrao tek neodlučeno s Armenijom (1:1), te pobjeda brončanih sa SP-a kod Latvije (2:0), nakon čega večeras od 20:45 protiv Armenije na Maksimiru u zadnjem kolu sama odlučuje o sebi. Spomenutim subotnjim remijem Armenija je ostala bez šanse za prolazak na EP, ali teoretski je moguće da Hrvatsku pošalje u dodatne kvalifikacije tako da pobijedi na Maksimiru, a u isto vrijeme da Wales na svom terenu pobijedi Tursku. No, očekuje se pobjeda Hrvatske i odlazak na sedmo veliko natjecanje zaredom.

Pobjeda, dakle, protiv Armenije u zadnjoj utakmici kvalifikacija za Euro jamči Hrvatskoj najmanje drugo mjesto u skupini i izravan odlazak na EP iduće godine. Dalićeva momčad može to izboriti i remijem ili čak i porazom, ako u isto vrijeme Turska pobijedi kod Walesa. Turci na prvom mjestu inače imaju tri boda više od Hrvatske te su već izborili direktan plasman na Euro.

No, jako je zanimljivo ono što se događa prilikom distribucije mjesta po četiri jakosne skupine ili pota na osnovu kojih će se ždrijebati šest skupina s po četiri reprezentacije na Euru iduće godine u Njemačkoj. Kako sada, u samoj završnici kvalifikacija, izgleda raspored po potovima, može se vidjeti u projekciji jakosnih skupina na osnovu trenutne situacije u kvalifikacijskim skupinama.

Hrvatska je trenutno tek u četvrtom potu. Zašto ga je potpuno pogrešno nazvati najslabijim?

Na gore priloženoj tablici plavo su označene reprezentacije koje su definitivno u potovima u kojima su raspoređene. Reprezentacije, dakle, napisane plavom bojom ne mogu se spuštati ili dizati po potovima. One napisane crnom bojom definitivno idu na Euro, ali se još ne zna u kojoj jakosnoj skupini. Ostala je još samo Hrvatska, trenutno u najslabijem, četvrtom potu.

Tamo su još definitivno Srbija, zatim za sada Švicarska te tri mjesta koja će tamo zauzeti za sada nepoznati pobjednici dodatnih kvalifikacija. Uz pretpostavku da će tamo biti one reprezentacije koje imaju najviše bodova prije baraža, to bi bile Poljska, Izrael i Gruzija.

Previous articleVIDEO: Uoči Kolone sjećanja napali srpski auto. Policija gledala i pustila ih da odu
Next articleFinska je spremna zatvoriti sve granične prijelaze s Rusijom

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here