Home Biznis Luka Rijeka u plusu unatoč prispjelim računima

Luka Rijeka u plusu unatoč prispjelim računima

2011
0

Luka Rijeka prvo je polugodište završila s plusom od 4,29 milijuna kuna čiste zarade, što je 3% više nego lani, a ove su godine na naplatu stigli i stari računi. Prije oporezivanja pak polugodišnja je dobit Luke Rijeka iznosila 4,31 milijun kuna ili 3,16 posto više nego lani.

Od 133,07 milijuna kuna ukupnog polugodišnjeg prihoda, što je 26 posto više nego u prvom prošlogodišnjem polugodištu, više od 99 posto ili 132,3 milijuna kuna odnosilo se na poslovne prihode, pri čemu se 62 posto tih prihoda ostvarilo na stranom, a ostatak na domaćem tržištu.

Porast prihoda pratio je i sličan ili 27-postotni porast ukupnih rashoda, na 128,76 milijuna kuna.

U pojašnjenju poslovnih rashoda uz Izvješće iz Luke Rijeka napominju da im je 5,33 milijuna kuna činio trošak komunalne naknade iz proteklih godina vezan za nagodbu s Gradom Rijeka za područje Delte. Dodatnih 2,73 milijuna kuna bilo je rezervirano pak za otplatu kredita Svjetskoj banci za otpremnine prema programu zbrinjavanja viška djelatnika. Od preostalih poslovnih rashoda najveći je dio ili 45 posto bio trošak osoblja, 31 posto su bili materijalni troškovi, a 24 posto ostali.

Iz Luke Rijeka ističu i da je u prvoj polovici ove godine pretovareno gotovo 3,05 milijuna tona tereta. U vezi likvidnosti napominju da na inozemnom tržištu naplatu potraživanja ostvaruju u ugovorenim rokovima, dok je to na domaćem tržištu otežano.

Prema podacima iz komentara izvješća, neizvjesna potraživanja od kupaca iznose 8,75 milijuna kuna, što je kroz ispravak vrijednosti knjiženo na trošak, a ta se potraživanja pokušavaju naplatiti putem tužbi i nagodbi. (Jutarnji.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here